Hírek - 2020. szeptember 14.Mirandolina: egy szoknya egy nadrág

„Ebben a fogadóban minden férfi annak a nőnek a szoknyájára vadászik, aki a nadrágot hordja. Hisz az elérhetetlen, megfoghatatlan, megszerezhetetlen mindig a legizgalmasabb. Mirandolina, a fogadósnő pont ilyen. Pikírt, nyersen pimasz őszinteségével mindenkit megbabonáz, elegáns parázs-varázsa minden szívet lángra lobbant. Azaz majdnem mindet. Hiszen a megállíthatatlan ágyúgolyó egyszer csak találkozik a ledönthetetlen fallal. S hogy mi lesz ebből a paradoxonból? Természetesen vígjáték - így ajánlja Mészáros Tibor rendező Carlo Goldoni Mirandolina című komédiáját, melyet a közönség felnőtt bérletben láthat a Soproni Petőfi Színházban a hűség évadában.

A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása Carlo Goldoni népszerű történetét mutatja be, amely A fogadósnő címmel is ismert. Az író százhúsz komédiájából ez vált igazi nagy klasszikussá, filmen, színpadon számtalan feldolgozást ért meg. Remek színészi feladatot tartogat férfi és nő számára a megközelíthetetlenségről és a szerelem hatalmáról.

"Háború ez – az idők kezdetével megegyező – férfi és nő között azért a bizonyos nadrágért, konok bizonygatása annak, érhet-e többet egyik, avagy a másik nem. De hiába a sziszifuszi csatározás, végül úgyis a szív diktál" - vélekedik az előadásról Mészáros Tibor rendező, aki nagyon megmozgatta a zentai társulatot ebben a produkcióban. Az épp nem játszó színészek alkotják a zenekart, de ők a felelősek a hanghatásokért, zörejekért, miközben hol belebújnak, hol kilépnek szerepükből. Kicsit megidézik a commedia dell’arte játékstílust is, miközben elrajzolt karaktereikben önfeledten komédiáznak.

Carlo Goldoni: Mirandolina
A Zentai Magyar Kamaraszínház előadása 

Szereplők:

Rippafratta lovag – Dévai Zoltán; A lovag szolgája – Papp Arnold; Forlipopoli, őrgróf – Nešić Máté; Albafiorita, gróf – Virág György; Mirandolina, fogadósnő – Lőrinc Tímea ; Fabrizio, a fogadó pincére – Szilágyi Áron; Ortensia, színésznő – Verebes Judit. Ének-mentor: Koncz Éva. Jelmez: Janovics Erika. Díszlet: Mészáros Tibor. Rendező: Mészáros Tibor.


A történet: "Mirandolina arra van, hogy beleszeressenek" – mondja az egyik reménytelenül szerelmes vendég a fogadóban, amelynek tulajdonosa minden férfit könnyedén az ujja köré csavar, s ezt már maga is unja talán. Egyetlen kivétel van, aki ellenáll… Rippafratta lovag észre sem veszi a szép fogadósnőt, és ez annyira bosszantja Mirandolinát, hogy elhatározza: elcsábítja és térdre kényszeríti a híres nőgyűlölőt. S megkezdődik a háború férfi és nő között annak bizonyítására, vajon többet ér-e az egyik nem, mint a másik…

Videós ajánló itt:

http://www.youtube.com/watch?time_continue=256&v=HmKmCDIctP0&feature=emb_logo
 

Fotók: Zentai Magyar Kamaraszínház-Herédi Krisztián