Hírek - 2020. augusztus 28.Tesla: Áron dalaival

Bravúros szakmai teljesítményként öt hónap alatt összesen 16 dalt, 40 zenei átkötőt írt, hangszerelt, mintegy 2000 hangsávot és 1500 szimfonikus zenekari kottát készített Sebestyén Áron zeneszerző az elmúlt évek egyik leglátványosabb, legnagyobb szabású új magyar musicaléhez, a Tesla-Végtelen energia produkcióhoz. Az előadás az idei szezon kiemelkedő szenzációjaként első vidéki helyszínként szeptember 19-én délután három és este nyolc órakor látható a fertőrákosi barlangszínházban. A Fonogram-és Junior Artisjus-díjas tehetség volt a leghűségesebb város teátrumában nagy sikerrel játszott Zene, New York, Szerelem című darabnak a zenei vezetője és egyik hangszeres közreműködője. A soproni közönség hamar szívébe zárta a fiatal művészt, akinek szerzeményei már szerepeltek a Billboard amerikai toplistán is.

Nikola Tesla kétségtelenül minden idők egyik legkitűnőbb lángelméje volt. Főként az ő felfedezéseinek és szabadalmainak köszönhető, hogy az elektronikai eszközök a mindennapjaink nélkülözhetetlen részévé váltak. A TBG Production egyedülálló látványvilágú előadásának a premierjét február végén tartották Budapesten. Szeptembertől újra játsszák az előadást. Fertőrákosra az idei évad szenzációjaként érkeznek, hogy itt szintén meghódítsák a közönséget. 

A főhőst Szabó P. Szilveszter és Pesák Ádám alakítja kettőzve. A produkcióban váltott szereposztásokban játszik Janza Kata, Füredi Nikolett, Szomor György, Lux Ádám, Békefi Viktória, Bori Réka, Kautzky Armand, Gerdesits Ferenc, Szabó Máté, Kovács Áron, Gerner Csaba, Maday Gábor. A rendező a Jászai-díjas Radó Denise, aki a Soproni Petőfi Színházban  nagy sikerrel állította színpadra a My Fair Ladyt. 

A Tesla dalszövegírója és dramaturgja Müller Péter Sziámi. A szövegkönyvet Egressy Zoltán írta, a zeneszerző Sebestyén Áron, a koreográfiát Szabó Anikó készítette, a látványvilágot a Forward Production csapata, a jelmezeket Kiss Márk neve fémjelzi. A kreatív ötletgazda Vona Tibor.

Sebestyén Áront az elmúlt évtizedek egyik kiemelkedő fiatal zeneszerzőjének tartja a szakmája. A nevéhez fűződik Csemer Boglárka Boggie Wars For Nothing című dala. Ez a szám képviselte Magyarországot néhány éve a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon. Akkor 200 millió ember hallhatta a dalt. A Parfüm című szerzeménye Boggie előadásában felkerült a Billboard amerikai toplistára. A számból készült "élő Photoshop-manipulációs” klipet a 2014-es világpremier után 20 millióan nézték meg. Az albumot akkor harmadik helyen jegyezték a tengeren túli listán. Sebestyén Áron írta az Armel Operafesztivál "imázs-dalát". Pályafutásának legnagyobb kihívása a most látható Tesla-Végtelen energia zenéjének a megírása volt.

A bemutató előtti sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, amikor elolvasta Egressy Zoltán szövegkönyvét, látta, hogy nagyívű, érzelemgazdag dalokat lehet írni a történethez, mert a zene alakítja, viszi tovább a jeleneteket. Zeneszerzési tervet készített ekkor. A musical műfajban minden egyes szónak, hangnak hatalmas a jelentősége, s ő arra törekedett, hogy olyan muzsika kísérje Müller Péter Sziámi dalszövegeit, amely modern, a hétköznapokon is lejátszható. Dallamos, popos hangzású slágerekben gondolkodott, nagy szimfonikus kísérettel, zenei világgal. 

Sebestyén Áron volt a soproni Zene, New York, Szerelem produkció zenei vezetője, egyik hangszeres közreműködője. Azóta nagy utat járt be a fiatal tehetség. Ő szerezte a Tesla - Végtelen energia musical dalait

A Tesla - Végtelen energia produkció februári budapesti bemutatója nagy érdeklődést váltott ki itthon, külföldön egyaránt. A járványhelyzet miatt azonban a darab útja most indulhat újra. Első vidéki helyszínként a fertőrákosi barlangszínházban tekintheti meg a közönség az elmúlt évek egyik leglátványosabb új magyar musicaljét.


Tesla–Végtelen energia
musical – TBG Production előadása

Szereposztás:
Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor


A zsenit és feltalálót több ország is joggal érzi magáénak. Kevesen tudják, hogy a szerb származású, de horvát területen született Nikola Tesla szakmai karrierje Budapestről, a Puskás Telefontársaságtól indult. Később már világpolgárként elért Amerikába, ahol megvalósította gyermekkori álmát, megtervezte a Niagara-vízesésre épített – és akkor világcsodának számító  – erőművét. Az előadás bemutatja a tudós életének fontosabb állomásait, az akkori roppant színes és pezsgő nagyvilágot Smiljantól, Prágán, Budapesten, Párizson, New Yorkon át egészen a Chicagói Világkiállításig.