Hírek - 2020. július 17.Valahol Európában: jön a búcsú

Akadtak, akik időközben kinőtték a jelmezüket, másoknak a hangjuk kezdett el mélyülni, megnyúlt kezük, lábuk, a népes gyermekcsapat ugyanúgy kezd el változni, felnőni, akár a darabban általuk megformált szereplők. Elköszön a nézőktől a Valahol Európában musical stábja a fertőrákosi barlangszínházban szeptember 10-én és 11-én. Épp egy esztendővel ezelőtt erről a játszóhelyről indult a darab sikerútja, akkor csak az ottani előadásokat összesen négyezren látták, s a kőszínházban tovább tartott a produkció közönséget hódító páratlan sorozata. A búcsúra nagyon készül a stáb, emlékezetessé akarják tenni mindenki számára ezeket a találkozásokat. A tervek szerint a fiatalok a dalokat, táncokat már a következő hónapban elkezdik próbálni.

Szélyes Andrea jelmeztervezőnek ad majd némi feladatot, hogy a 31 gyermekre tervezett ruhák közül néhányat átalakítson. Nőnek a fiatalok - egy nyár alatt több centit is - s egyúttal változik a hangjuk. Mutálnak, ez a korrepetítor Sárdy Barbara területe lesz, hogy megmaradjon a teljes összhangzás. Gyenes Ildikó koreográfus és asszisztense, Szalai Dóra is készülhet, hiszen a mozgásra, a koordinációra szintén hatást gyakorol egy-egy hirtelen testi növekedés.

Ám feltehetően mindezen hamar túllendül majd a csapat, amelynek tagjai már nagyon várják a gyakorlásokat. Igazi közösséggé váltak a Valahol Európában próbái, előadásai alatt. Tanulhattak emberséget, szolidaritást, hűséget, egymásra való figyelmet, baráti felelősségvállalást, s belekóstolhattak abba, hogy milyen a színház varázslatos világa. Mindeközben érezhették, átélhették, milyen kemény út is vezet odáig, míg valaki felléphet a világot jelentő deszkákra.   
  
A musical Mikó István, Kisfaludy Zsófia, Vastag Tamás, Savanyu Gergely és 31 gyermek főszereplésével szíveket, lelkeket összekötően találkozott a közönséggel. Halasi Imre rendező és Gyenes Ildikó koreográfus olyan magas minőségű és színvonalú előadást állítottak színpadra, hogy a nézők azt többször  "standing ovationnal" jutalmazták.

- A kultúra ad esélyt, reményt, irányt ahhoz, hogy a világot átsegítse a szörnyűségeken. A kultúra újrateremti az életet - Halasi Imre rendező szavai a lehető legaktuálisabbak most is, amikor a stáb a világjárvány közben készül a szeptemberi előadásokra.  

Az előadásban Simon Pétert Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész alakítja. Hosszú szerepében Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra.  A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely lesz. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, Önkéntes Marosszéki Tamás.

A musicalben a gyerekek közül dupla szereposztásban látható Kuksiként Szokodi Roland/Szilágyi Dávid, Szeplősként Ella Márk/Csiszér András, Sutyiként Scheer Félix Dominik/Varga Tamás Róbert, Csóróként Hegedűs Csanád/Boda Bálint, Professzorként Keserű Botond/Hegedűs Levente, Pötyiként Nagy Tina/Aranyos Boróka.

A produkcióban rész vesz még: Simon Andrea, Szalai Dóra, Szupper Fanni, Szénási-Rovó Diána, Vida-Veres Imola, Majnovics Vera, Schiberna Katalin, Weisinger Hajni, Kiss Noró, Betuker Botond, Szabó László és Szarka Róbert.

A koreográfus Gyenes Ildikó, a koreográfus asszisztens Szalai Dóra, a korrepetítor Sárdy Barbara, a díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A rendező Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész.


(A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra. A zeneszerző Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája)

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján.

A film 2000-ben bekerült minden idők 12 legjobb magyar alkotása közé.

A soproni sikercsapatnak egy évvel ezelőtt a barlangszínházból indult el a nagy sorozata
Fotó: Tóth Péter