Hírek - 2020. június 19.A  padlás: próbán jártunk

Már elhangzottak az első felvonás dalai A padlás című félig mese, félig musical rendelkező próbáin a Soproni Petőfi Színházban. A stáb nagy örömmel, jó ütemben haladva gyakorolja az egyes jeleneteket, azt, ki milyen irányból jön, hová megy és mi a célja a színpadi cselekvéseinek. Megérkezett Szakál Attila koreográfus. Ő hangsúlyozta, nem esztrádot, táncműsort szeretne a legendás számokhoz felépíteni. Minden egyes mozdulat a figurák belső jellemét, karakterét erősíti az adott hangulattal együtt, a szituációkat ábrázolják majd a mozgásokkal. Pataki András rendező már most jelezte a csapatnak, a további munka, a biztonságos szövegtudás előrevetíti, ha jó és pontos marad a tempó, akkor több belső és finom poén, történelmi görbe tükör megjelenik, így felerősödik a játék légköre, amivel együtt hatásosan kidomborodik a darab általuk képviselt gondolatvilága. Próbán jártunk, fotókkal.

Pataki András rendező határozottan, biztos elképzelésekkel mozgatja A padlás stábját. A legendás darabot szinte az ország összes színháza játszotta már, Sopronban is láthatták régebben a nézők. Számára fontos, hogy az a gondolatvilág, elképzelés, amit az elemzések alkalmával megosztott az alkotói csapattal, megjelenhessen a nézők előtt. A népszerű dalok elhangzása mellett valódi, élő színházi élményt kapjon a közönség, s kiderüljön számukra, mit adhat lenyomatként, üzenetként A padlás ma a nézőknek, miközben a történet ezúttal akkor játszódik, amikor Presser Gáborék megírták a musicalt.

Alapos, aprólékos munkát végez a színészgárda. A bemutató ugyan október elején lesz, de ahhoz, hogy látványban, fénytechnikában, hangzásvilágban - nem hagyható ki, Sopronban 25 tagú zenekar kíséri a dalokat - megfelelő színvonalon kerüljön a nézők elé a darab, szükség van az ütemezett, tervezett munkára. Rövidesen kezdődik a Mesés musicalek próbája, televíziós felvétel készül a Peer Gynt darabból, vendégjátékok és felújító próbák várnak rájuk, így a művészeknek minden perc számít a felkészülésben.

A nézők pedig további ámulatba eshetnek majd a soproni A padlás megtekintésekor, hiszen a műben megjelenő szellemek (Savanyu Gergely, Orbók Áron, Kisfaludy Zsófia, Kiss Noró alakítják ezeket a szerepeket) egy speciális technika segítségével valóban repülnek. A hazai színház és filmes világ erre szakosodott remek cége, Mihály Gábor és csapata érkezik, hogy ők legyenek most a levegő urai. Olyan nagyszabású előadásokban dolgoztak az elmúlt években többek között, mint a Pán Péter, a Tündér Lala, a Szentivánéji álom, a Holdbeli csónakos, a Mary Poppins, a Billy Elliot, a Rómeó és Júlia, az István, a király, a Jézus Krisztus Szupersztár, a János vitéz, a Veszedelmes viszonyok.

Mindemellett a zenekari próbákra is kell a megfelelő mennyiségű idő. A közismert dalok ezúttal szimfonikus zenészekkel megerősített zenekarral szólalnak meg. A zenei vezető és egyik karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész, a másik karmester Tassonyi Zsolt lesz. Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.
 

A soproni produkcióban a Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja. Barrabás, Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A  Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Füsi Zsolt. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetítor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.

Pomezanski György próbahangulatot idéző portréfotói itt: 

És akcióban a stáb: