Hírek - 2020. június 14.Várszínházi előadásaink

A Római karnevál előadás nyitja meg a nemzeti összetartozás évadát július 4-én az Esztergomi Várszínházban, a Zenta, 1697 rockopera pedig július 24-én vendégeskedik a Gyulai Várszínházban. A szabadtéri színpadok az utolsó pillanatig kivártak a műsortervük meghirdtetésével, az időpontokkal, bízva abban, hogy enyhülnek a járványügyi korlátozások a kultúra területén. A soproni teátrum mindkét darabja koprodukcióban készült, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

A trianoni évfordulóra emlékezve Esztergomban idén minden határon túli magyar területről hívtak meg előadásokat. Hubay Miklós Római karnevál című művéből készült feldolgozás a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös koprodukciójaként készült el. A színpadi játék felnőtt bérletben látható az őszel induló hűség évadában a leghűségesebb város teátrumában. Az előadás emléket állít Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori színésznőjének, akit koncepciós perben elítéltek, később csak páholynyitogatóként alkalmaztak. A darabválasztással Pataki András rendező tisztelegni kíván az erdélyi színjátszás legendás színésznőjének, Farkas Ibolyának a gazdag pályfutása és hatvanadik színházi szezonja előtt. Ő formálja meg a főszerepet. Az előadás már latható volt Zentán, ott hangos sikert aratott a stáb.

A Zenta 1697 rockopera nagy utat járt be az elmúlt két esztendőben. Szarka Gyula és Szálinger Balázs alkotásának premierje 2018 szeptemberében volt Zentán. A magyarországi ősbemutatót 2019 augusztusában tartották az esztergomi bazilika előtt, majd ugyanebben a hónapban a dunaszerdahelyi sportcsarnokban is látható volt a zenés mű. A Soproni Petőfi Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház közös előadása idén felnőtt és középiskolás bérletben nagy sikerrel szerepelt a leghűségesebb város teátrumának műsorán. A sztárénekeseket felvonultató rockopera tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

A várszínházi meghívások mellett a héten megkezdődnek a csoportos próbák a soproni színházban. Startol A padlás és a Mesés musicalek stábja, s a háttérben pedig mindenki készül arra, hogy június 27-én ünnepi műsorral, múltidéző kiállítással megnyíljon a fertőrákosi barlangszínház ötvenedik évada.