Hírek - 2020. május 27.A padlás: itt a díszlet!

Elkészült A padlás című félig mese, félig musical szinte minden díszlete. A színpadra felkerültek az egyes elemrészek, így kirajzolódott, hogy a közönség által nagyon várt előadás egy soproni padláson játszódik, a háttérben pedig a város emlematikus tűztornya látható. A tervező és a rendező Pataki András, aki különlegességként a nyolcvanas évekbe viszi vissza a történetet, amikor a mű megszületett. A darab történetében talán először, 25 tagú zenekaros kísérettel szólalnak meg a legendás dalok. A helyi szimfonikusok most a magasban a színpadon kialakított tetőn játsszák a számokat, minden egyes alkalommal élőben. A próbák rövidesen kezdődnek, a bemutató ősz elejére várható a hűség évadában. Fotók a díszletekről itt.

Pataki András rendező és Kovács Ferenc műszaki vezető mindent centiméterre pontosan végigmértek, hogy a díszletelemek szorosan, tökéletesen illeszkedjenek egymáshoz. Fontos a teljes biztonság, a történet ég és föld között játszódik, a szereplőknek, a zenészeknek a magasságot és a mélységet uralniuk kell. A szellemeket megformáló színészek pedig egy különleges színházi reptető-szerkezet segítségével a nézők előtt győzik le a gravitációt. 

Mindehhez látványos fénytechnikát, szcenikai megoldásokat vetnek be az alkotók, hogy teljes legyen a színpadi varázslat. A koreográfiát úgy alakítja ki Szakál Attila, ebben a játéktérben is hangsúlyosan jeleníthessék meg a dalokat. A jelmezek már készülnek Szélyes Andrea műhelyében. Adott minden az időutazáshoz, a nézők retró hangulatban, a ruhák által visszarepülhetnek 1986-ba, amikor megszületett az ikonikus musical.

A stáb nagyon várja, hogy a kényszerszünet után újból folytatódhassanak a próbák. A padlást tavasszal elkezdték próbálni, áprilisban tartották volna a bemutatót Sopronban, de a világjárvány miatt elhalasztották a premiert.

A csapat gőzerővel gyakorolja a dalokat, a szöveget, egyelőre még otthon, de készülnek arra, hogy újból színpadra léphessenek. Lassan minden adottá válik, hogy júniusban a próbákon is együtt énekelhessék: "Csupa-csupa padlás..."
  
A Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja. Barrabás, Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A  Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz. Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Mikó István. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetítor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.