Hírek - 2020. május 17.Esztergomi meghívások

Szerepel az Esztergomi Várszínház idei előzetesen kiadott programjában a soproni előadások közül a Római karnevál színpadi játék. Az Isten komédiása című misztériumjáték létrehozásában pedig koprodukciós partner a szabadtéri színház a kaposvári teátrummal együtt. A darab a következő szezonban vendégeskedhet a Duna kapujában. Mindkét művet megtekinthetik a nézők a hűség évadában most ősztől a leghűségesebb városban. A rendező a Jászai-díjas Pataki András.

Az Esztergomi Várszínház a Soproni Petőfi Színház stratégiai és koprodukciós partnere már öt éve. Ennek köszönhetően az elmúlt esztendőkben olyan soproni előadások vendégeskedhettek a Duna ékkövének tartott településen, mint A revizor, Az üvegcipő, a Kelj fel és járj!, a Rejtő, a megejtő. A szabadtéri színház harminc éves jubileumi évadát a Ha mi holtak feltámadunk Ibsen-drámával nyitotta meg nagy sikerrel 2018-ban. A Zenta, 1697 rockopera magyarországi ősbemutatóját pedig tavaly a bazilika előtt rendezték meg 1700 ünneplő néző előtt. 

Idén a Soproni Petőfi Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház koprodukcióját, Hubay Miklós Római karnevál művéből készült színpadi játékot hívták meg Esztergomba. Az előadás emléket állít Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori színésznőjének, akit koncepciós perben elítéltek, később csak páholynyitogatóként alkalmaztak. A darabválasztással Pataki András rendező tisztelegni kíván az erdélyi színjátszás legendás színésznőjének, Farkas Ibolyának a gazdag pályfutása és hatvanadik színházi szezonja előtt. Ő formálja meg a főszerepet. 

Videós ajánló a Római karneválról itt:

https://www.youtube.com/watch?v=HQcYX-h2tSQ    

Horányi László, a várszínház igazgatója elmondta: egyelőre keresik a megfelelő időpontot az idei szezonuknak, s benne ennek az előadásnak is, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint augusztus 15-ig nem tartható meg semmilyen 500 fő alatti és feletti tömegrendezvény. Ami a további terveiket érinti: folytatják a soproniakkal a közös és eredményes munkát. A ferences rend történelmileg egyik fontos, jelentős központi városa Esztergom. A település országosan jegyzett nagy múlttal rendelkező szabadtéri színházaként az elmúlt évtizedekben képviselt műsorpolitikájukkal, értékrendbeli, minőségbeli törekvéseikkel együtt örömmel csatlakoztak koprodukciós partnerként Katona Imre új darabjának, az Isten komédiásának a bemutatójához. A főszereplő Papp Attila, s két különböző szerepben látható Eperjes Károly. Mindemellett Horányi László is színpadra lép majd.

A darabot a Soproni Petőfi Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház és az Esztergomi Várszínház együttműködésében mutatják be. A hűség évadában Sopronban már látható a hazai ősbemutató, jövő nyáron pedig Esztergomban tűzik műsorra a misztériumjátékot, amely Assisi Szent Ferenc életét dolgozza fel.


Horányi László, a szabadtéri színház igazgatója, Jászai-díjas színművész rendszeresen játszik a leghűségesebb város teátrumában, s mindemellett a soproni verskommandót szívesen erősíti megzenésített költeményekkel. Ismerősként üdvözölheti a közönség mindig. Nagy sikerrel játszotta az elmúlt években Az üvegcipő című Molnár-darabnak a férfi főszerepét, majd A revizorban is emlékezeteset alakított. A Macbethben két szerepet formált meg. A  Hippolyt, a lakájban szintén színpadra lépett, mint Makáts főtanácsos. Az idei szezonban ugyancsak játszik a Petőfi Színházban, a Zenta, 1697 rockoperában énekel.