Hírek - 2020. április 7.Ez az életem

- Nem tudtam feladni soha a pályát, nekem ez jelenti az életem. Színésznő vagyok, az akartam lenni mindig. Hányszor voltam a földön, nem is tudom, de mindig fel tudtam állni a padlóról, s folytatni - mondta a próbafolyamat kezdetén Farkas Ibolya, aki Hubay Miklós Római karnevál című művéből készült színpadi játék főszepét alakítja az ősszel kezdődő hűség évadában a Soproni Petőfi Színházban. A kamara térbe helyezett előadást a Liszt Ferenc Kulturális Központban láthatják a nézők, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.

A Soproni Petőfi Színház, a Marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Zentai Magyar Kamaraszínház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván Lánczy Margitnak, a Nemzeti Színház egykori művészének emléke előtt, nem felejtve a kommunizmus bűneit, koncepciós pereit, a tönkretett életeket.  s  mindemellett  jutalomjáték a hűség évadában Sopronban a hatvanadik szezonját kezdő erdélyi színészlegendának, Farkas Ibolyának.

Farkas Ibolya az elmúlt években nagy sikerrel játszotta Sopronban az Őszi szonáta előadásban Charlotte szerepét. A színpadi játék bejárta a Vajdaságot, vendégeskedett nagy sikerrel Komáromban, majd a Pesti Magyar Színházban és a Klebelsberg Kultúrkúriában. A  darab meghívást kapott a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára. Csíkszeredán és Kézdivásárhelyen, majd  Mikházán és Marosvásárhelyen is látható volt nagy, emlékezetes sikerrel. A produkciót az M5 kulturális csatorna is műsorra tűzte. A színművésznő sokáig tanított egyetemen, doktori címmel rendelkezik, 2018-ban mesterkurzust is tartott a soproni társulatnak.

Pataki András most kimondottan Farkas Ibolya gazdag pályafutása előtt tisztelegve tűzte műsorra Hubay Miklós valós történet alapján készült művét. A  színmű választása számára arról is szól, a hivatásukat évtizedekig művelő kollégák megérdemlik, hogy gondolkodjanak bennük a jelen alkotói, elsősorban a tehetségük, érdemeik elismerése miatt.

- Ez a színdarab rólam is szólhatna, akár én is lehetnék a főszereplője - jegyezte meg mosolyogva az olvasópróbán Farkas Ibolya utalva arra, hogy pályafutásában akadtak időszakok, amikor nem gondolkodtak benne színházak, rendezők. Mégsem adta soha a nevét olyanhoz, amely a művészetről alkotott értékrendjébe ne illeszkedett volna. Lohinszky Loránd, az erdély színjátszás jelentős egyénisége volt a féje, aki mindig azt mondta  "ha eljutottunk valahova, az alá nem szabad mennünk. Vagy azon a szinten mérettetünk meg, vagy sehogy..."     

A Római karnevál színdarabot a hármas kopordukciónak köszönhetően már játszották Zentán, ahol hatalmas sikert ért el a színművésznő és az egész stáb.
 


Az előadásban Margitot Farkas Ibolya, az Írót Györffy András (Jászai-díjas), a Direktort Kárp György, Zénót Wischer Johann (Bánffy Miklós-díjas) alakítja. A színművet egy részből álló stúdiószínházi darabként Molnár Anikó dramatizálta, ezt alkalmazta mai színpadra Pataki András, aki az előadás játékterét is kialakítja. A jelmez Szélyes Andrea munkája.

A színmű szerint Hubay Miklós történetének a hőse Margit, az egykor ünnepelt színésznő, aki páholynyitogatóként dolgozik éhhalálra készül, mert kilátástalannak érzi a napjait. Ekkor azonban váratlan helyzet adódik, érkezik a híres író, akinek a darabját játszania kellene a színháznak - de nem tervezték a színre vitelét, ám az igazgatónak legalább egy próbát kellene tartania számára. Minden színész foglalt, s Margit  tűnik az egyetlen megoldásnak....