Hírek - 2020. április 3.Hamvas, Márai: online most!

A külső és a belső emigrációról, Márai Sándor és Hamvas Béla gondolatairól, elképzelt párbeszédükről szól A magány változatai című összeállítás Papp Attila és Ács Tamás színművészek előadásában. A soproni produkcióból láthatnak most részleteket a nézők.

Itt a részlet: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=akymi806g_U&feature=emb_logo

A Magyar Művészeti Akadémia, a Soproni Petőfi Színház, valamint a Forrás Színház Márai Sándor és Hamvas Béla írásaira épülő koprodukcióját először a Pesti Vigadóban mutatták be 2016-ban, majd láthatták a nézők Sopronban is. Katona Imre szerkesztő-rendező a két írótól összesen 24 könyvet olvasott el, s ebből a hatalmas mennyiségű forrásmunkából állította színpadra  az estet. Vendégeskedett az előadás a Vajdaságban, Marosvásárhelyen, Tusnádfürdőn, Magyarpolányban, Vászolyban.  

Az előadás megkísérli, hogy két írói portrét rajzoljon meg párhuzamosan. Egymás mellé helyez két, egymáshoz nagyon hasonló és mégis meglepően különböző arcot. Két alkotót idéz meg, két elkötelezett és etikus embert, akik a kényszerű döntések útvesztőiben a legnehezebbet, s talán az egyetlen lehetséges megoldást választották. Az igaz ember számára az egyetlen elfogadhatót. Valamire ugyanis nemet mondtak. Amire pedig nemet mondtak, azt egészében is megtagadták.  

Az előadás egyfajta elképzelt dialógust hoz létre a két író között a művek, naplórészletek és tanulmányok részleteiből, melyben az alkotók meglátásai összecsapnak. Olykor egymás mellett beszélve, olykor ütközve, de akaratlanul is egymást erősítve tárulnak fel befolyástól mentes ítéleteik, hiteles tanúvallomásaik egy történelmi eseménysor kapcsán, melynek magvában az október 23-án kirobbant népfelkelés áll.