Hírek - 2020. március 19.A padlás: repülő szellemek

Különleges technikát alkalmazva látványosan repülnek a szellemek a következő szezon első premierjén, A padlás című félig mese, félig musical produkcióban a Soproni Petőfi Színházban. Az előadásban szimfonikus zenekar játszik a színpadon, ők kísérik a legendás dalokat, a hangulat pedig az 1986-os évekbe viszi a nézőket. A Rádiós szerepében Papp Attila látható, aki akkor született, amikor először bemutatták az országban az ikonikus zenés darabot. A rendező a Jászai-díjas Pataki András. A hűség évada ősszel kezdődik a leghűségesebb város teátrumában.

Bár egyelőre bezárt a színház, A padlás című nagyon várt produkció stábja az olvasópróbák után már otthon tanulja a darab szövegeit, elemzik a helyzeteket. Készül a stáb így is a bemutatóra. Pataki András útmutatásai alapján az már tudható, hogy a történet egy soproni padláson játszódik a nyolcvanas években. Az előadásban három szellem is felbukkan, a Herceg, a Lámpás és a Kölyök, a figurákat játszó színészeket speciális technikával a magasban reptetik majd az elképzelések szerint, a látvány nem akármilyen színházi élményt ígér. A főszereplő Papp Attila pedig élete egyik fontos feladatára készülhet.

 - A közönség szerintem jobban készül olyan ikonikus előadásokra, amelyekhez színházi élményként lelkileg, egy történet vagy egy dal, egy szereplő által kötődik, mint mondjuk egy színész. Ilyenkor persze a néző óhatatlanul is összehasonlít. A padlás azért különleges mű számomra, mert 1988-ban mutatták be, én pedig akkor születtem. Egyidős vagyok a darabbal, az útjával, s természetesen tudom, hogy Kaszás Attila legendájához, feledhetetetlen személyéhez, színészetéhez kötődik a Rádiós szerepe és a dalai. Nagy megtiszteltetés az ő nyomdokaiba lépni, s egy kicsit úgy érzem, olyan ez, mintha az ember átvenne egy stafétabotot egy nagy elődtől. Nem félek a feladattól, hanem nagy várakozással tekintek a bemutató elé. A stafétát ugyanis tovább kell vinni az úton - mondta színművész.  

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986 nyarán írta meg A padlás című félig mese, félig musicalt, két évvel később a vígszínházi premierre készülve a prózai részek megírásánál Horváth Péter is csatlakozott hozzájuk.  

Sopronban a legendás, slágerré vált dalok ezúttal szimfonikus zenészekkel megerősített zenekarral szólalnak meg – a darab eddigi bemutatóira nem jellemző módon – mindig élőben. A zenei vezető és egyik karmester Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész, a másik karmester Tassonyi Zsolt lesz. Közreműködik a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar.

A Rádióst Papp Attila játssza. Sünit Molnár Anikó formálja meg, a Mamókát Szőcs Erika alakítja. Barrabás, Révész szerepében Marosszéki Tamás látható. A  Herceg Savanyu Gergely, a Lámpás Orbók Áron, a Kölyök Kisfaludy Zsófia, a Meglökő Kiss Noró lesz.Témüllerként Major Zsolt, Detektívként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Az Üteg Rovó Péter, Robinson Mikó István. A koreográfus és szcenikus Szakál Attila, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A díszlet Pataki András munkája. A fénytervező Kovács Ferenc. A korrepetítor Sárdy Barbara, a kreatív munkatárs Pomezanski György, a rendezőasszisztens Simon Andrea, az ügyelő Horváth Dávid.

Olvasópróba tudósítás rendezői gondolatokkal ezen a linken:

https://www.soproniszinhaz.hu/hirek/1467-a-padlas-vissza-1986-ba.html

Túl az olvasópróbán