Hírek - 2020. február 28.Carmina Burana és Csillagok háborúja

Soproni kórusok is közreműködnek a Carmina Burana nyári barlangszínházi előadásában. A Győri Filharmonikus Zenekar Kékfrankos bérletében ezen kívül John Williams ismert, népszerű filmzénéi csendülnek fel a Csillagok háborújától kezdve az Indiana Joneson át egészen a Harry Potterig és érkezik Fertőrákosra Bogányi Gergely az általa kifejlesztett zongorájával együtt. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Liszt Ferenc Kulturális Központban.

Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a Győri Filharmonikus Zenekarral hosszú évek óta nagyon jó a kapcsolatuk. A nyári barlangszínházi szezonban ezt az együttműködést szeretnék tovább szélesíteni a Kékfrankos hangversenybérlettel. A győriek jelenléte, fellépéseik bővítik a kínálatot, tovább erősítik azt a szakmai minőséget, amelyet az intézmény képvisel a város kulturális életében és unikális, magas színvonalú előadásaikkal színesítik a barlangszínház programsorozatát.

Ősz Gábor, a győri zenekar igazgatóhelyettese kiemelte: az együttműködésük Sopronnal gyümölcsöző, az évadonként meghirdetett bérletes sorozatuk fogadókészségre talált a városban és a közönség körében. Ezzel is segítve a céljaikat, hogy szélesítsék és fiatalítsák a zenekedvelők táborát.

Az idei barlangszínházi programsorozatukat is úgy állították össze, hogy minden korosztály számára nyújtsanak a helyszínhez, a nyári szezonhoz illeszkedő műfaji sokszínűséget képviselő zenei élményt. A három koncertből álló Kékfrankos bérlet előadásai mindig szombat esténként lesznek.  
 

A sorozatuk június 13-án kezdődik Carl Orff Carmina Burana című művével. Ez a koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvan tagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. A Soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus Makkos Ágnes karnagy irányításával és Sonitus Scarbantiae Nőikar Harcz Katalin vezetésével csatlakozik hozzájuk. Három operaénekes Kriszta Kinga, Horváth István, Szegedi Csaba is fellép velük, a karmester pedig Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész lesz.  

A filmzenék kedvelőinek  "A tribute to John Williams" című koncerttel kedveskednek augusztus 1-én. A világhírű alkotó szerzeményei közül felcsendülnek majd olyan népszerű dallamok, amelyek a Csillagok háborúja, a Hook, a Schindler listája, a Mesterséges értelem, a Jurassic Park, a Superman, A cápa, a Harry Potter, az E.T., az Egy gésa emlékiratai, valamint az Indiana Jones mozifilmekből ismertek. Sőt, a közönség ezen az estén klipszerűen néhány részletet is láthat a filmekből. A győri együttest Alex Johansson vezényli.

A Kékfrankos bérlet zárásának szólistája a Kossuth-és Liszt Ferenc-díjas Bogányi Gergely zongoraművész lesz szeptember 5-én. Ő Liszt Ferenc I. (Esz-dúr) zongoraversenyét adja elő. A Győri Filharmonikus Zenekart Berkes Kálmán művészeti vezető dirigálja. A Bogányi című program Wagner A bolygó hollandi című operájának nyitányával indul, majd a második részben csendül fel Dvořák "Az újvilágból" című szimfóniája. A közönség pedig hallhatja a különleges Bogányi-zongorát, amelyet erre az alkalomra szállítanak a helyszínre. 

A Győri Filharmonikus Zenekar bízik abban, hogy az új köntösbe bújtatott, soproni Kékfrankos bérletével nemcsak a fiatalokat, de az országba látogató turistákat is sikeresen megszólíthatja. A társulat a kivételes zenei élmények mellett borkóstolóval is készül, koncertjein a Jandl borászat termékeiből kapnak ízelítőt a klasszikus zene és gasztronómia szerelmesei.

Kóczán Péter, a Pro Kultúra kulturális igazgatóhelyettese hangsúlyozta, a soproni szimfonikusoknak, most pedig a helyi kórusoknak is mindig jó és megtisztelő lehetőség, ha egy nemzeti besorolású zenekar mellett léphetnek fel. Ő úgy érzi, a Kékfrankos bérlet a gazdag kínálatával, színvonalával sikeres lesz és tovább népszerűsíti a klasszikus műfajt a nézők körében.

A sajtótájékoztatón részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, aki elmondta, a város kulturális kínálata igazán gazdag, színes. Ezt szeretnék fenntartani, tovább erősíteni. Ebbe a koncepcióba nagyon jól illeszkedik a győri filharmonikusok magas művészi színvonalat képviselő jelenléte, amely a minőségi kultúra területén is képes új közönségréteget megszólítani.