Hírek - 2020. január 31.Rap and roll Kalocsán

Beállt rappelni Varga Gábor zongoraművész mellé a kalocsai gyermekotthon egyik lakója az Együtt ülünk a világfa ágán program legutóbbi állomáshelyén. Közösen rögtönzött produkciójuk a turné egyik emlékezetes és lenyűgöző pillanata marad. A Soproni Petőfi Színház színészei és zenészei kulturális ajándékműsorral járják az országot az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatának köszönhetően.

Az Emmi pályázati lehetőségének köszönhetően a soproni zenészekből és színészekből álló csapat tagjai  21 településen – köztük két határon túl helyszínen – összesen 25 előadást tartanak felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz.  

A soproni csapat a kecskeméti Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetébe is elvitte a műsorát. Majd ezután az EMMI Kalocsai Gyermekotthonában léptek fel. Itt problémás, hátrányos családi-társadalmi helyzetű gyerekek, fiatalok ültek velük szemben, akik közül többen magatartásbeli vagy függőségből adódó probléma miatt kerültek ebbe a speciális intézménybe.   

Varga Gábor jazz-zenész, zongoraművész látva a hallgatóság összetételét azonnal energikus, fiatalokat élményszerűen megszólító parádés futamokat játszott változatos, dinamikus stílusban. Bemutatta az igazi amerikai dzsessz többfajta dallam-és hangzásvilágát, ahogy alakult ez a műfaj a kontinenseken. Belecsempészett blues, rock and roll, funky, drum and bass elemeket, témákat a rögtönzéseibe elnyerve a közönség azonnali figyelmét és tetszését. Kónyai Flórián hegedűművész csatlakozott hozzá. A hangulat igazi dzsemmelést, örömzenélést árasztott. Majd a két muzsikus népdalok, folklór elemek, a Peer Gynt soproni előadásának zenei motivumainak felvillantásával ejtette ámulatba a fiatal közönséget, akik közül egyikük bátran odaállt a zongora mellé és saját rapszámát adta elő társainak Varga Gábor kísérete mellett. Nem akármilyen színvonalon, hatással. Az Együtt ülünk a világfa ágán országjáró program egyik emlékezetes pillanataként marad meg ez a produkció mindenkiben.

Molnár Anikó és Papp Attila színművészek is többfajta érzelmi hangulatot, vidám és mély gondolatot hordozó prózai részekkel mutatták be, hogy a versek, a mesék, a cigány folklór mennyire színesen, értékesen, szívekbe, lelkekbe áradva képes megteremteni a kultúra, a művészet semmihez sem hasonlítható varázsát és hatását. A köszönet ezért: nagy, lelkes taps a fiataloktól.

A kalocsai gyermekotthon lakói közül többen ottmaradtak a műsor után a teremben kicsit beszélgetni a művészekkel a látottakról, a zenéről, versekről.     

A csapat február elején három településen - Nagybajom, Kaposvár, Szeged - lép fel.  

A kalocsai fellépés képei: