Hírek - 2020. január 24.Rúzsa Magdiék nyomában

Vajdasági vastapsot kaptak gyerekektől és felnőttektől a Soproni Petőfi Színház művészei az Együtt ülünk a világfa ágán című verses, zenés kulturális műsor csókai és kishegyesi előadásán. Utóbbi helyen abban az általános iskolában léptek fel 170 diák előtt, ahová egykoron Rúzsa Magdi, a népszerű énekesnő és Lajkó Félix hegedűvirtuóz, a település díszpolgára járt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a zenészekből és színészekből álló csapat tagjai Sopron, Zalaegerszeg, Csorna, Győr után most a határon túlra indultak. A 21 állomást és 25 előadást magában foglaló program fő és elsődleges célja, hogy felsősöknek és középiskolásoknak, hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak, speciális nevelést igénylő tanulóknak nyújtsanak kulturális élményt a zene, az irodalom segítségével. Mindez a soproni teátrum társadalmi szerepvállalása egyben. Gyermekotthonokba, nevelő intézetekbe, fiatalkorúak börtönébe, nehéz helyzetben lévő tehetségeket gondozó alapítványokhoz látogatnak el. Az összeállítást mindenképp szerették volna elvinni a határon túlra is, kisebb magyarlakta településekre, az ottani iskolákba egyfajta misszóként, kulturális ajándékként. 
 
Kishegyesen az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tornatermében 170 diák várta a soproni csapatot. A szerb osztályokból is jöttek tanulók a délelőtti találkozásra. Varga Gábor jazz–zenész felvillantotta az improvizációk szélés tárházát, előtérbe helyezve a magyar népdalkincset és a jazz határtalan szabadságát. Stílusok, hangulatok váltakoztak, hogy a gyerekek is érzékeljék, mennyire gazdag, színes a hangszeres zene világa. Kónyai Flórián hegedűművész ma már szombathelyi tanítványa ebbe az általános iskolába járt, neki ez is kapcsolódási pontot jelentett a helyen. Ő a hangszerének bemutatása mellett villám–szólókkal érzékeltette, mennyi ismert mozifilm, rajzfilm slágeriben bukkannak fel fülbemászó hegedűszólamok. Majd ezután eljátszottak egy betét-dalt a soproni színház Peer Gynt című előadásából. Ennek a produkciónak a kísérő zenéjét Varga Gábor írta. Molnár Anikó és Papp Attila színművészek elmondták a gyerekeknek, mindketten olyan irodalmi alkotásokat, verseket hoztak, amelyeket nagyon szeretnek, közel állnak a szívükhöz. Így egyebek mellett elhangzottak a Cigányasszony és az ördög és a Csudatarisznya című vidám roma folklórhoz tartozó mesék, illetve a Gyermekké tettél és a Kertész leszek című József Attila költemények. A turnéra már jellemző közös éneklés, fotózkodás sem maradt el a műsor végén a köszönetet és sikert jelző tapssal együtt.       

A csapat ezután a közeli Csóka település Művelődési és Oktatási Központjában lépett fel. Ide nemcsak a Vegyészeti–élelmiszeripari Középiskola és a Jovan Popović Általános Iskola tanulói jöttek el, hanem sok felnőtt érdeklődő. A soproni művészek látva a vegyes korosztályból álló közönséget némiképp változtatattak a műsor összetételén. Bekerültek fajsúlyosabb zenei blokkok a Peer Gynt témák és népdalok mellé. Varga Gábor például egy saját szerzeményét is előadta egyik lemezéről. Kónyai Flórián pedig a közönség körében játszott rögtönzésekre épülő jazz, ragtime, világzenei futamokat nagy tetszést aratva. A színművészek prózai részei után szintén szólt a lelkes, elismerő taps. A majd egyórás műsor hálás fogadtatását jól jellemzi, a végén több néző úgy indult el a kijárat felé: "kár, hogy vége, még szívesen hallgattam volna..."

Az  Együtt ülünk a világfa ágán program műsora a soproni művészekkel január 28-án a felsődobszai Bárczay Gábor Általános Iskolában, majd a Miskolcon található Borsod–Abaúj–Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben és a Mónosbéli Gyermekotthonban látható.

Fotók a kishegyesi fellépésről:
 

A csókai fellépés fotói: