Hírek - 2020. január 22.Silentium100: standing ovation!

Felállva ünnepelte a közönség Ács Tamás és Papp Attila színművészt a Silentium - a csendtől a szóig című Wass Albert életművét bemutató összeállítás századik előadásán a magyar kultúra napján a Soproni Petőfi Színház nagyszínpadán.

A teátrum színházi klubjának szervezői a magyar kultúra napja alkalmából a tizenkét éve műsoron tartott produkció jubileumához kapcsolódva és Bánffy György előtt tisztelegve – aki szerkesztette, színpadra állította és a soproni színészeknek stafétaként átadta az estet – tűzték műsorra az összeállítást. 

A Silentiumot Svédországban mutatták be először Stockholmban és Göteborgban tizenkét évvel ezelőtt. Azóta Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban, Kárpátalján is vendégeskedett a produkció, csakúgy, mint Bécsben. Magyarországon Sopronon kívül játszották többek között Budapesten, Komlón, Győrben, Fertődön, Hegykőn, Veszprémben, Mezőtúron, Téten, Debrecenben, Magyarpolányban. Művelődési házakban, közösségi terekben, idősek otthonában, iskolákban, templomokban, börtönökben, fesztiválokon adták elő. Mindenütt megtalálta az utat a közönséghez.

A mostani ünnepi előadás után a közönség hosszú percekig felállva ünnepelte a színészeket. 

Ács Tamás és Papp Attila a jubileumi előadás után a nézőknek beszéltek arról, mennyit változott velük együtt a műsor. Miként alakult a szöveghez való viszonyuk ahogy haladt velük előre az idő nemcsak emberileg, hanem színészileg.

Felidézték az emlékezetes találkozásokat a közönséggel. Elmesélték élményeiket egy–egy szerepléshez kapcsolódva. Mint mondták, mindig felfedeznek a sorok között olyan gondolatokat, amelyek száz előadás után is elgondolkodtatják és kísérik őket a hétköznapokon. Nagyon megtisztelő számukra, hogy Bánffy György nekik ajándékozta ezt az összeállítást és így vihetik tovább a szellemiségét.

Arra a kérdésre, ők kire hagyományoznák rá majd ezt az estet, azt felelték, egyelőre még nem tervezik a búcsút, várják a százegyedik alkalmat.