Hírek - 2020. január 21.Nagy taps a gyermekotthonban

Együtt ülünk a világfa ágán címmel verses, zenés kulturális műsort visznek felsős és középiskolás hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei szerte az országba és a Vajdaságba összesen 21 településre. Az első állomás a soproni Cseresznyevirág Gyermekotthonban volt, a színészek, zenészek nagy tapsot kaptak a produkcióért. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően a zenészekből és színészekből álló csapat a tervek szerint 21 településen összesen 25 előadást tart felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben januárban és februárban. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz. A magyarországi helyszínek: Sopron, Győr, Zalaegerszeg, Csorna, Felsődobsza, Mónosbél, Miskolc, Budapest, Tököl, Jászberény, Szolnok, Kalocsa, Kecskemét, Nagybajom, Kaposvár, Szeged, Komló, Pécs, Mohács. A Vajdaságból pedig Kishegyes és Csóka. 

A soproni gyermekotthonban Varga Gábor jazz–zenész, zongoraművész és Kónyai Flórián hegedűművész improvizációk segítségével mutatták be a különböző zenei stílusok, a jazz, a blues, a ragtime, a népzene színességét, a dallamokban rejlő variációs lehetőségek tárházát. Kodály Zoltán Esti dalának az eljátszása és több fülbemászó, gyors tempójú futam hamar meggyőzte a hallgatóságot, hogy a muzsika képes minden határt és távolságot áthidalni, legyőzni, repíteni és érzelmeket kiváltani előadóból, befogadóból. 

Nagy sikert arattak a zenészek azzal, hogy a soproni színházban látható Peer Gynt előadás világát, a darabhoz készült és Varga Gábor által írt zenei témákat, hangulatokat is felvillantották. Ahogy a főhős bolyong a világban, hajszolja álmait, miközben felnőtté kellene válnia. A fiatal közönség körében azért is aratott tetszést ez a kis blokkjuk, mert többen közülük bérletes nézői a teátrumnak. Ismerősként üdvözölték Papp Attila és Molnár Anikó színművészeket. Ők József Attila néhány versével idézték meg a költő szellemiségét. A Gyermekké tettél, a Kertész leszek, A számokról című költemények szintén megtalálták az utat a gyerekekhez. Természetesen a színművészek a vidámságot is magukkal vitték a gyermekotthonba. A cigány folklórhoz tartozó humoros, kacagtató népmesék, történetek játékos, pergő előadása és az egész műsor nagy tapsot kapott a gyerekektől.

A mintegy hatvan perces összeállítás összekötő gondolatait, személyes sorsával, életével illusztrálva Kónyai Flórián – aki maga is cigány származású és a zenélés mellett a gyermekvédelemben dolgozik tíz éve– osztotta meg a kis közösséggel.

Az Együtt ülünk a világfa ágán turné Sopron és Zalaegerszeg után az elkövetkezendő napokban Győrbe, Csornán és Vajdaságban folytatódik.