Hírek - 2019. december 20.Főhajtás Bánffy Miklós előtt

Gróf Bánffy Miklós soproni szobra előtt főhajtással tisztelgett és köszönte meg a róla elnevezett kulturális díjat Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója és Wischer Johann, a  Zentai Magyar  Kamaraszínház igazgatója a Zenta, 1697 rockopera két szereplője.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója és Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója a kultúra, a közművelődés érdekében hosszabb időn át végzett kiemelkedő munkájáért az Emberi Erőforrások Minisztériumának Bánffy Miklós–díjában részesült augusztusban Budapesten. 

Mindkét teátrum a Soproni Petőfi Színház stratégiai, koprodukciós partnere, a két színművész rendszeresen szerepel a közös és egyéni előadásokban. Az elismerések átvétele után döntöttek úgy, még idén ellátogatnak gróf Bánffy Miklós soproni szobrához, hogy a díjat egy főhajtással ott is megköszönjék.

Az elismerés névadója gróf Bánffy Miklós író, grafikus, díszlet–és jelmeztervező, színpadi rendező, politikus, aki a magyarországi állami színházak intendánsa, az erdélyi magyar művelődési élet nagyvonalú támogatója volt igazi polihisztorként. Egykori külügyminiszternek nagy diplomáciai érdeme, hogy 1921-ben népszavazás dönthetett Sopron és a környező nyolc település hovatartozásáról. A leghűségesebb városban szobrot emeltek tiszteletére.
 
Pataki András, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője örül annak, hogy a társulathoz, az intézményhez, az előadásokhoz, a nézőkhöz kötődő színház vezetőkkel Sopronban is eredményes munkát végezhetnek, meg tudták tölteni tartalommal az együttműködéseket, a közös produkciókat.