Hírek - 2019. december 5.Hétszínvirág: elvarázsolta a gyerekeket

Elvarázsolta a gyerekeket a Hétszínvirág című mesés táncjáték, a Sopron Balett új produkciója. A Liszt Ferenc Kulturális Központban látható előadás látványos díszletvilágát, a jelmezek színes, fantáziadús kavalkádját, a történet hőseit, a táncosok színvonalas teljesítményét nagy üdvrivalgással köszönték meg az alsósok. A Lázár Ervin Program keretében 5300, főként harmadikos és ötödikes kisdiák tekintheti meg a darabot. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, a foglalkozásvezető Németh Ervin. Fotók a bemutatóról!    

Alekszej Batrakov elmondta: Valentyin Katajev meséje nyomán készült az adaptáció. A történetet aktuálisnak tartja, hiszen a mai gyerekek szinte mindent megkapnak azonnal, amire vágynak, amit kérnek. Legyen szó telefonokról, ajándékokról, vagy játékokról. Mintha minden kívánságuk azonnal teljesülne. Szerinte szükséges olyan értékek előtérbe helyezése, megismerése, mint a szeretet, a barátság, a  szerelem, az egymásra való figyelem, a másik segítése, az önzetlenség. Szeretné, ha a mese segítségével találkoznának ezekkel az érzésekkel, gondolatokkal a gyerekek. Kiemelte, nem szabad elfelejteni, mi a fontos az életben, a Hétszínvirág történetének tanulságai erre mind alkalmasak.

Hangsúlyozta: a koreográfia modern-klasszikus elemekből áll, szép, de technikailag nehéz, bonyolult ez a stílus, az országban kevesen, a legnagyobb együttesek képviselik a lábujjhegyen táncolást. A spicctechnika koncentrált, precíz lábmunkát, erős testtudatot és jó balettalapokat igényel.

Az előadáshoz Szélyes Andrea készített a mesék világát idéző színes, élénk, fantáziadús jelmezeket. A látványos díszlet és játéktér Vlagyimir Furszov munkája. A gyerekkel az előadás előtt és után Németh Ervin beszélget a látottakról, segítve a történet megértését, a szereplők tulajdonságainak a megfogalmazását, a tánc formanyelvének megismerését.  

A Lázár Ervin program keretében decemberben látható a Hétszínvirág a leghűségesebb városban. Érkeznek gyerekek az előadásokra a soproni, kapuvári, csornai, kőszegi, sárvári, celldömölki, pápai járások oktatási intézményeiből. 

A Minden gyermek juthasson el színházba! országos kormányzati kezdeményezéshez már a tavasszal csatlakozhatott a Soproni Petőfi Színház. Ez annak is köszönhető, hogy a soproni teátrum élen jár az országban a színházi nevelési programjának eredményeivel, jó a kapcsolata az oktatási intézményekkel, s kiemelkedő számban látogatják az előadásokat a fiatalok.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által kidolgozott program célja, hogy közoktatásban minden, az 1-8. évfolyamon tanuló diák évenként egyszer ingyenesen, azaz ajándékként eljuthasson színházi, cirkuszi és komolyzenei előadásokra, koncertre, valamint táncos produkcióra. 

Ahogy a Magyar Teátrum című újságban is olvashatták,  Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Színháziskola elnevezésű pedagógus továbbképzésen Lakitelken beszélt a program céljáról, küldetéséről. Elhangzott: a kormány a kezdeményezést 2019-ben 6 milliárd forinttal támogatta, 2020-tól pedig beépülő jelleggel 5 és fél milliárd forinttal segíti annak fennmaradását.    
 

Fotók: Pluzsik Tamás


Hétszínvirág

Szereplők:

Alekszandra Tyeplih
Alina Tarnyenko
Vjacseszlav Jeremejev
Szalai Dóra
Rudisch Boglárka
Horváth Renáta
Szabó Barbara Szofia
Füsi Zsolt
Vaszilij Nyemcsinov
Bogdan Holomej
Andrej Potapov
 

Tartalom, ajánló itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/eloadasok/194-hetszinvirag.html