Hírek - 2019. október 14.A víg özvegy ostrom alatt

Titokzatos történet övezi a soproni teátrumban A víg özvegy című előadás műsorra tűzését. A vezetés több ötlet után egy éve akkor döntött a bemutatóról, amikor talán jelként, világszenzációként előkerült a mű 1941-es rádióoperett-változata. Az egyetlen felvétel, amely a Magyar Rádió hangarchívumából fennmaradt Budapest ostromakor és őrzi Honti Hanna akkori hangját. A Petőfi Színház október 19-én tartja a mindent túlélő, halhatatlan és elpusztíthatatlan Lehár Ferenc mű premierjét sztárszereposztással, gondolva a nagy elődökre, hogy a legendák újra éljenek.

A produkciót november 15-én (pénteken) és november 16-án (szombaton) este hét órakor, november 17-én (vasárnap) pedig délután három órakor tekinthetik meg a nézők bérletszünetben.

A szakemberek sokáig azt hitték, hogy a háború alatt a Magyar Rádió hangarchívuma teljesen elpusztult. (A nagy világégés előtti időszakból csak Az ember tragédiája 1938-as felvétele maradt meg az utókornak.) Tavaly azonban egy hanglemezhagyatékból előkerült 14 darab Decelith-lemez és azokon A víg özvegy 1941-es felvételének egy része volt hallható. A Filmarchívum által fenntartott Gramofon Online szerkesztői és kutatói bukkantak rá erre a páratlan kincsre.  

Az MTI jelentéseit böngészve megtudhatjuk, annak idején az első rádiójátékokról nem készült hangfelvétel, később azonban már egyre többet felvettek a PVC alapú, hajlékony, úgynevezett Decelith-lemezekre. A víg özvegyből fennmaradt 74 percnyi hanganyag egybefüggő, a cselekmény a második felvonás közepén ér véget a 28. lemezoldalnál. Az, hogy hol a többi rész, nem tudni, de az is rejtély, hová tűnt az ostrom alatt a rádiójáték másik fele.

A női főszereplő Honthy Hanna volt, akit ebből az időből szintén csak legfeljebb filmről ismerhettek a nézők. A hangjáték 1941-es karácsonyesti bemutatót követően még kétszer, 1942-ben és 1943-ban is szerepelt a rádió műsorán.

Ez az időutazás és igaz történet is eszébe jut a soproni stábnak, akik nagy izgalommal készülnek a szombati bemutatóra. A produkció német nyelven osztrák közönség előtt nagy sikert aratott nyáron a barlangszínházban. Most magyarul látható az előadás a remény évadának nyitányaként.

Színpadra lépnek: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely, Szupper Fanni. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai.

A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. A díszlettervező Bíró Nóra és Zsadon Andrea, a jelmeztervező Tóth Barna.