Hírek - 2019. augusztus 15.Lehár legendák és bérletszünet!

Jóban volt Puccinivel, Dvořák okította zeneszerzésre. A víg özvegy alkotója, Sopron díszpolgára Lehár Ferenc gyerekkorát a városban töltötte, 12 éves koráig csak magyarul beszélt. Amikor apját követve karnagy lett a hadseregben, egyik hangversenyén megjelent I. Ferenc József. Összesen 31 operettet írt, ezek közül az egyik legnépszerűbb A víg özvegy. Az előadást bérletszünetben november 15-én (pénteken) és november 16-án (szombaton) este hét órakor, november 17-én (vasárnap) pedig délután három órakor tekinthetik meg a nézők a Petőfi Színházban.

A víg özvegy nemsokára befejezi a német nyelvű sorozatát Fertőrákoson. A barlangszínházban remek hangulatú előadásokat láthatnak a főként Ausztriából érkező nézők. Ők büszkék  arra, hogy Lehár Ferenc hozzájuk is tartozik,  Bad Ischlben álló egykori villája ma múzeum, a helyi színházat is róla nevezték el. Igaz, hogy sokáig Ausztriában élt, de mindig magyar állampolgár maradt. Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján a Magyar Operett Napjává nyilvánították a Csárdáskirálynő szerzőjének születésnapját, október 24-ét. Ezen a napon halt meg  Lehár Ferenc, akiről Puccini egyes fennmaradt legendák szerint azt mondta, ha nem operetteket ír, akkor a legnagyobb riválisa lehetett volna.  

Lehár Ferenc egyik legnépszerűbb művéről, A víg özvegy című operettről annak idején még a Bordwayn is elismeréssel szóltak, filmfeldolgozások készültek belőle. A darabot 25 nyelvre fordították le, a világ szinte minden pontján játszották már.

A Soproni Petőfi Színház ezzel a nagyoperettel nyitja a remény évadát. A produkcióban színpadra lépnek: Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai.

A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt. A díszlettervező Bíró Nóra és Zsadon Andrea, a jelmeztervező Tóth Barna.