Hírek - 2019. augusztus 10.A padlás: retro hangulatban

Pataki András rendezői elképzelése szerint abban az évben, 1986-ban játszódik A padlás című félig mese-félig musical a Soproni Petőfi Színházban a remény évadában, amikor Presser Gábor és Sztevanovity Dusán megírták a legendás dalokat. Így a közönség történelmi időutazásként, retro hangulatban követheti nyomon a Rádiós kalandjait ég és föld, a csodák között. Ezt a szerepet Papp Attila alakítja, s mellette a társulat kedvelt tagjai lépnek színpadra. A leghűségesebb város teátrumában zenekaros kísérettel szólalnak meg a hatalmas slágerek.

A padlás a magyar színházi élet egyik legendás darabjai közé tartozik. Miután Presser Gáborék 1986-ban megírták a dalokat, az ősbemutató 1988-ban volt a Vígszínházban Marton László rendezésében, s prózaíróként közreműködött benne Horváth Péter. Csak a fővárosi teátrumban az elmúlt harminc évben egymilliót meghaladó néző látta a produkciót. Alig akad az országban színház, amelyik ne tűzte volna műsorára ezt a művet, Sopronban 2008-ban Mikó István állította színpadra. 

A generációkat összekötő történet, a slágerré vált dalok: Fényév távolság, Örökre szépek, Szilvásgombóc, Enyém a pálya, mind vonzó színházi élményt kínál a nézőknek.

A tavaszi soproni előadásban az eredetileg Kaszás Attila számára írt szerepet most Papp Attila játssza. A padláson kísérletező Rádiós ezúttal egy feltaláló lesz, s az ő kalandjai, különleges találkozásai közben hallhatjuk tőle az örökzölddé vált Fényév távolság című számot, amely az elmúlt harminc évben alig hiányozhatott a kívánságműsorokból. Akad olyan rajongó, aki a magyar zenés színházi előadásokhoz készült legjobb dalnak tartja ezt a szerzeményt. 

A padlás zárja a soproni színházban a remény évadát, az előkészületek már ennél a produkciónál is megkezdődtek.