Hírek - 2019. augusztus 8.Zenta: bemutatókon a jelmezek

Miközben gőzerővel készülnek az augusztus 14-ei az országos esztergomi premierre a Zenta, 1697. rockopera szereplői a soproni teátrumban, Húros Annamária a darab jelmeztervezője is az utolsó simításokat végzi a látványos kosztümökön. A szereplők több ruhája megjárt kiállításokat. Legutóbb Miskolcon arattak sikert egy bemutatón.

Korhű ruhákat tervezett Húros Annamária a Zenta, 1697. rockoperához, de azért némiképp hagyta szárnyalni a fantáziáját. A jelmeztervező otthonosan mozog a Petőfi Színházban, a nevéhez fűződnek a Csíksomlyói magyar passió, a Toldi, az István király, A dzsungel könyve és az Aida nagy sikerű ruhái. Munkával sok helyen találkozhatnak az országban, a soproni teátrumban tavaly kiállításon is bemutatkozott. Erre elhozta azokat a kosztümöket is, amelyeket a Nox együttesnek tervezett.

A Zenta, 1697. rockopera főszereplőinek a jelmezeit is megcsodálhatták a nézők idén Zentán, nemrég pedig Miskolcon. Stéphanie Schlesser, Vastag Tamás és Szomor György ruhái nagy közönségsikert arattak mindkét helyen.

Az előadás stábja Pataki András rendező irányításával hatalmas energiával készül az esztergomi országos bemutatkozásra. A szerda esti próbán részt vett Szarka Gyula, a darab zeneszerzője, aki szintén nagy izgalommal várja a bazilika előtti premiert. A produkcióban a Sopron Balett tagjai mellett részt vesznek vajdasági táncosok, akik Demcsák Ottó vezetésével dolgoznak. 



A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész, a Ghymes együttes alapító tagja és Szálinger Balázs József Attila-díjas költő művét Pataki András Jászai Mari-díjas rendező állította színpadra az elmúlt év nyarán Zentán a város napjának tiszteletére.

A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária. A fényterv Madarász János nevéhez fűződik.

Az esztergomi bemutató után augusztus 20-án a dunaszerdahelyi sportcsarnokban látható még az előadás, amely ősztől a soproni színház műsorán szerepel.
 

Stéphanie Schlesser, Húros Annamária és Vastag Tamás. Korhű jelmezek készültek