Hírek - 2019. augusztus 7.Abigél titkai

Abigél titkai címmel Piros Ildikó Kossuth–és Jászai Mari-díjas, érdemes művész Szabó Magda életműve előtt tisztelgő önálló estjét tekinthetik meg a nézők szeptember 20-án (pénteken) este hat órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban a Progress Sopron 2019. fesztivál kísérőprogramjaként. A színművésznőt kedves ismerősként köszöntheti a közönség, hiszen több évig játszott a Petőfi Színházban.

Az Abigél titkai összeállításban az írónő több regényéből, írásából olvas fel, megjeleníti Szabó Magdát a rajongói által gyűjtött interjúkötet segítségével, beszél személyes kapcsolatukról és természetesen az Abigélről is. Piros Ildikó többször találkozott Szabó Magdával. A legutolsó 2000-ben zajlott kétórás beszélgetésük az egyik alapja ennek az estnek.


– Mesterek nélkül egyedül vagyunk. Nekem ő mindig az marad. Olyan író, aki egyszerre hívőként és két lábbal a földön járó emberként fogalmazta meg bölcsen, feszesen, ugyanakkor szenvedélyesen, lendületesen intelmeit, gondolatait, életünkről. Az igazságai prédikációk is egyben –  hangsúlyozta egy korábbi találkozásunkkor Piros Ildikó, akinek ez élete, pályafutása összefonódott Szabó Magdával és a regényéből készült kultuszfilmmel, az Abigéllel. Ő játszotta az 1977–ben forgatott sorozatban Zsuzsanna nővért. Az alkotás azóta a magyar filmgyártás megismételhetetlen legendái közé tartozik.

–  Azért adtam az Abigél titkai címet ennek az estnek, mert közös emlékeket elevenít fel. A Katalin utca című regényének belső lapjára kaptam Magdától egy dedikációt, amely így hangzott: "A földkerekség egyetlen és valódi Zsuzsannájának hálával és szeretettel: Szabó Abigél." Sokáig Magdának olvastam a kerek betűi miatt, csak később vettem észre, hogy valójában Abigélt írt. Ez vált a mi közös titkunkká  – fogalmazta meg Piros Ildikó.

A színművésznő az elmúlt két évben több helyen előadta az országban ezt az estjét, s produkcióját eddig mindenütt kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség. Számára az a legmegnyugtatóbb, s jó érzéssel tölti el, hogy a taps mellett bárhol járt, mindig csend is jellemezte ezeket a találkozásokat. Mert szerinte Szabó Magda csendre, befelé fordulásra intő gondolatai, sorai is hordozzák a titkokat, amelyekhez jó közelebb kerülni mindenkinek személyesen.

Piros Ildikó szeptember 20-án lép fel Sopronban