Hírek - 2019. augusztus 4.Sztárok és szereposztások

Mi köti össze a Hídembert az Üvegtigrissel, a Kaláka együttessel, az Evitával, valamint a Fekete várossal? A magyar színházi és filmes világ elmúlt fél évszázados történelmét hordozzák a soproni színpadokon azok a legendás művészek, akik szerepelnek a remény évadának produkcióiban. Már készülnek az előadások a leghűségesebb város teátrumában! Fotók, szereposztások itt!

Próbálják  a  Zenta, 1697. rockoperát, korábban pedig megkezdődtek A gyertyák csonkig égnek színpadi játék és Peer Gynt drámai költemény elemző beszélgetései. A víg özvegy nagyoperett a barlangszínházban hódítja a közönséget. A Stabat Materben most érkező új táncosok is színpadra lépnek. A nézőket igazi sztárparádé várja az őszi szezonban. Kulisszahírek, szereposztások, filmes és színházi legendák a leghűségesebb városban.

Nem tudni pontosan, hány magyar film-és színházi előadás főszerepét hordozzák azok a művészek, akiket rövidesen a remény évadában soproni színpadon látni majd, de gyanítható, az emlékek sorjáznak majd Szilágyi Tiborról, aki az 54. szezonját kezdi. Kétszázat meghaladó bemutató, javarészt főszerepek, kultikus filmek a Hideg napoktól kezdve a Kántorán át egészen az Üvegtigrisig. Több generáció színésze ő, s igazgatta is a leghűségesebb város teátrumát.  

Érkezik és hazajön Eperjes Károly, népszerű nevén Szamóca, s eszébe juthat a mozit szerető közönségnek az Eldorádó, A turné, A nagy generáció, A legényanya, a Csapd le, csacsi, a Hídember, vagy épp a 6:3 Tutija. 

A magyar operett nagy korszaka is megelevenedik, a Szolnoki Tibor és  Zsadon Andrea művészházaspár hordozza ezt. A teljesítményükért tavaly kapott Életműdíjuk is ünnep volt a soproni társulatnak. Velük érkezik egy kicsit Szolnoki Tiborral a Rock Színház múltja, az Evita, a Sztárcsinálók, s Zsadon Andreával a hatalmas operai főszerepek a Mannontól át egészen a Manon Lescauitig. 

A Valahol Európában főszereplője, a soproni színház alapító igazgatója Mikó István a városban nem tud úgy végigmenni, hogy ne süvegelnék meg. A rendező, zenész, zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja, Micimackó és Robin Williams állandó hangja. Bemutatóinak száma eléri a 270-et. Ő szintén színpadra lép a következő évadban.

Visszatér Nagy Gábor, aki eljátszhatta  A fekete város című kultikus tévésorozatban Fabrícius Antalt. Utána megkapta a Bob herceg és a Csínom Palkó című filmek főszerepét. A hetvenes évek egyik legnépszerűbb sztárja volt, rengeteg rajongóval. Ő az a színész, aki tizenhat évet játszott a teátrumban és négy igazgató alatt dolgozott. 
 
S itt lesznek a fiatalabb generáció népszerű  tagjai, Stéphanie Schelsser, a nemzetközi szinten ismert musical énekes. A helyi közönség hamar szívébe zárt a tavalyi Aida után. Jön Vastag Tamás, akit az éneklés mellett a színház világa egyre jobban rabul ejt.  A két rock-és musical torok: Kósa Zsolt és  Szomor György is érkezik, Békefi Viktóriával együtt.  Domoszlai Sándor, az operettek bonvivánja újra színpadra lép. Füredi Nikolett az operett és musical sikerei után A víg özvegyben is játszik. Kisfaludy Zsófia a My Fair Lady és a Valahol Európában produkciók fogadtatása után szinte teljesen soproninak érzi magát.

A  társulat kedvelt művészei Gál Tamás, Kiss Szilvia, Szélyes Ferenc, Horváth Zsuzsa, Kovács Frigyes, Papp Attila, Savanyu Gergely, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Major Zsolt és még sokan mások is nagyon készülnek az őszi szezonra, ahol újra szeretnének emlékezetes perceket szerezni a nézőknek.

A Sopron Balett a Szving meg a tangó átütő sikere után ismét meglepetésre készül. A zenés előadásokban való részvétel mellett nagy munka vár rájuk a Demcsák Ottó és Alekszej Batrakov koreográfiájával készülő Stabat Mater színpadra állításával. A tervek szerint  érkeznek új orosz táncosok a csapathoz és a  St. Pölten-i Europaballettel kötött együttműködés is folytatódik. 

Szereposztások, fotók: 

A víg özvegy nyitja az őszi szezont
Vörös Edit
Fotó: Németh Elemér
Benedekffy Katalin
Domoszlai Sándor
Szolnoki Tibor
Varga Donát és Füredi Nikolett
Benedekffy Katalin és Domoszlai Sándor
Simon Andrea és a tánckar kánkánja
A Sopron Balett ismét egy új arcát mutatja meg
A táncosok minden zenés előadásban részt vesznek
Fotók Pomezanski György
Vörös Edit
Fotó: Németh Elemér


A víg özvegy nagyoperett  német nyelven óriási sikert aratott a Fertőrákosi Barlangszínházban. A remény évadában magyarul tekinthető meg Lehár Ferencnek, Sopron díszpolgárának legnagyobb sikerű műve. Már most nagy az érdeklődés az előadás iránt, így bérletszünetben is műsorra tűzi a teátrum a produkciót. 

A szereplőgárda pedig a műfaj kedvelőinek biztos örömet, sok emlékezetes percet okoz. Színpadra lépnek:  Szolnoki Tibor, Füredi Nikolett/Józan Vivien, Domoszlai Sándor, Benedekffy Katalin/Vörös Edit, Ujvári Gergely/Varga Donát, Rupnik Károly/Baranyi László, Zsadon Andrea, Papp Attila, Marosszéki Tamás, Szabó László, Molnár Anikó, Ács Tamás, Simon Andrea, Savanyu Gergely. Az előadásban kórus is szerepel, táncolnak a Sopron Balett tagjai. A rendező Zsadon Andrea, a játékmester Szolnoki Tibor. A koreográfus Demcsák Ottó. A két karmester Oberfrank Péter és Tassonyi Zsolt

A Zenta, 1697. rockopera fináléja
Fotó: Herédi Krisztián
Papp Attila
Békefi Viktória
Vastag Tamás és Stéphanie Schlesser
Szomor György és Wischer Johann
Savanyu Gergely
Horányi László
Fotók: Pomezanski György


Magyarországi bemutatóra készül a Zenta, 1697. című rockopera stábja, az esztergomi bazilika előtt augusztus 14-én tartják a hazai premiert. Utána augusztus 20-án a dunaszerdahelyi sportcsarnokban játszanak az ünnepi program részeként, majd ősztől a Petőfi Színház műsorán szerepel Szarka Gyula és Szálinger Balázs műve. Igazi hangrobbanás várható a műfaj kiváló énekeseinek közreműködésével.  A rendező Pataki András.

A főbb szerepeket Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt énekli. A Sopron Balett tagjai, valamint vajdasági néptáncosok is részt vesznek majd a nyári előadásokban. A koreográfus a Harangozó-díjas Demcsák Ottó. A jelmeztervező Húros Annamária.

Gál Tamás
Fotó: Hipságh Gyöngyi


Ugyancsak megkezdődtek az előkészületei a Peer Gynt című drámai költeménynek. Különleges, egyedi látványvilággal, zenés megoldásokkal kerül színpadra az álmok színdarabja, kiemelkedő, népszerű színészek közreműködésével. A rendező Pataki András, a főbb szerepekben Gál Tamást, Eperjes Károlyt, Horváth Zsuzsát, Kovács Frigyest, Molnár Anikót, Boráros Imrét láthatják a nézők.

Szélyes Ferenc

Nyáron már elemező próbákat tartottak Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című világhírű  művéből készülő színpadi játéknak. A teátrum kamara játszóhelyén, a Liszt Ferenc Kulturális Központban látható az előadás. A két főszereplő Szilágyi Tibor és Szélyes Ferenc. 

Felnőtt bérlet:

Lehár Ferenc: A víg özvegy (nagyoperett)

Henrik Ibsen: Peer Gynt (drámai költemény)

Szarka Gyula- Szálinger Balázs: Zenta, 1697 (rockopera)

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek (színpadi játék)

Stabat Mater (táncmű)

 Presser Gábor- Sztevanovity Dusán-Horváth Péter: A padlás (félig mese-félig musical)

Vastag Tamás és Kisfaludy Zsófia a Valahol Európában musicalben
Mikó István a gyermekszereplőkkel
A barlangszínházban vastapsot kapott a stáb, decemberben bérletszünetes előadások következnek
Fotók: Pomezanski György


Bérletszünet:

Lehár Ferenc: A víg özvegy (nagyoperett)

Dés László-Nemes István- Bőhm György-Korcsmáros György-Horváth Péter: Valahol Európában (musical)

Rejtő Jenő: Rejtő kabaré Plusz – meglepetés-szereplőkkel (kabaré)

Rákosi Viktor: Elnémult harangok – a békéscsabai Jókai Színház vendégjátéka (színmű)