Hírek - 2013. augusztus 18. Koronázás játék soproni színészekkel - Fényképes tudósítás az eseményről

Nagyszabású koronázási játékot tartottak Sopronban a bencés templomban, az ünnepi eseményen a Petőfi Színház művészei közül Horváth Andort, Molnár Anikót és Horváth Lászlót láthatták a nézők a király, a királynő és a nádor szerepében, érsekként pedig Helyey László szerepelt a rendezvényen.
A nevezetes Kecske-templomban - ahol három koronázásra is sor került a történelem folyamán- első alkalommal történt, hogy idegenforgalmi látványosságként felelevenítették a nevezetes koronázási ceremóniát. Az ötletgazda Horváth László templomigazgató volt, munkáját Rigler Zsolt szervező - a Bormarketing-műhely ügyvezetője - segítette.
- III. Ferdinánd német-római császárt Pázmány Péter koronázta magyar királlyá 1625-ben - idézte fel Horváth László, a soproni bencés templom igazgatója a város életének különleges eseményét.
Az ötletgazda kifejtette: a török hódoltság idején Nyugat-Magyarországra tolódtak a koronázások és az országgyűlések. A XVII. században négy országgyűlést és három koronázást tartottak a városban. III. Ferdinándon kívül két királynét is koronáztak a mai bencés templomban, amelyet akkoriban a ferencesek gondozták.
Abban az időszakban legalább 28 napon át Sopronban volt a Szent Korona, az országgyűlés pedig 351 törvénycikket hozott, döntő jelentőségű kiegyezéseket az udvar és a rendek között. A templom tehát szerepet játszott a magyar nemzet történelmében, a nagyköveti jelentések révén pedig Sopront megismerte Nyugat-Európa - mondta Horváth László.
A produkcióban III. Ferdinánd királyt koronázták meg, hűen visszaadva az 1625-ben történteket. A királyt a Petőfi Színház művésze, Horváth Andor jelenítette meg, a koronázási jelvények hordozója, a nádor Horváth László színművész volt. A királyné alakjában Molnár Anikó művésznőt láthattuk, míg a koronázási ceremóniát - érsekként - Helyey László színművész vezette. A bencés templom karzatán a Kórus Spontánusz énekelt.