Hírek - 2013. augusztus 20.Drámapedagógiai tanfolyamot indított a soproni színház

A Soproni Petőfi Színház a Magyar Drámapedagógiai Társasággal együttműködve 120 órás drámapedagógiai tanfolyamot indított augusztusban. Pataki András, a teátrum igazgatója szerint fontos az, hogy az iskolaszínházi programban közreműködő színészek, művészeti munkatársak megalapozott szakmai tudással és végzettséggel rendelkezzenek. Mint mondta, örömteli az is, hogy a város pedagógusai közül többen jelentkeztek a képzésre.
- A Soproni Petőfi Színház elmúlt évadának egyik kiemelkedő eredménye és sikere az iskolaszínházi programunk beindítása volt, amely nagyon kedvező fogadtatásra lelt az oktatási intézményekben. Célunk továbbra is az, hogy a fiatalokat - a jövő közönségét - meg tudjuk szólítani jól felkészült, drámapedagógiai képzettséggel rendelkező kollégák, tanárok segítségével. A színházak között valószínűleg az elsők között vagyunk, akik ilyen jellegű kezdeményezést indítottak útnak. A visszajelzések szerint mindez hiánypótló, hiszen a soproni színészek mellett több pedagógus, sőt a veszprémi társulatból Halas Adelaida színművész is részt a tanfolyam - hangsúlyozta Pataki András.
A képzés egyik vezetője Dolmány Mária, a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnöke, akitől megtudtuk: a 120 órás intenzív tanfolyam keretében a résztvevők többek között megismerkednek a drámapedagógia alapjaival, eszközeivel, módszereivel, azoknak együttes alkalmazásával. Mindezek mellett kiemelten foglalkoznak a csoportos játékhoz szükséges képességek fejlesztésével, készségek kialakításával. Mivel erre a tanfolyamra több színész is jelentkezett, ezért főként a Rómeó és Júlia című színpadi műhöz kapcsolódóan oldanak meg gyakorlati feladatokat.
Szőcs Erika a soproni társulat színésznője nagyon örül annak, hogy ilyen jellegű tanfolyamot szervezett a színház. Ahogy megfogalmazta, mindig is szeretett volna iskolákban gyermekszínjátszókkal foglalkozni, jövőbeni tervei között is szerepel ez, s a mostani képzés jó alkalom arra, hogy elsajátítsa a drámapedagógia alapjait.
A tanfolyamra jár Kovácsné Bella Irén, a Széchenyi Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanára, aki az iskolában tánc- és drámafoglalkozásokat is vezet. Ő már az 1980-as évek végén részt vett egy hasonló jellegű képzésben, ám, most úgy gondolta, hogy annyit változott a világ, azzal együtt a diákság is, hogy mindenképp szükséges új módszereket elsajátítani a velük való foglalkozáshoz. Nagyon hasznosnak ítélte a soproni színház kezdeményezését, s példaértékűnek tartja az iskolaszínházi programot, ahogy a teátrum a pedagógusokkal együttműködve foglalkozik a diáksággal. Ezért is döntöttek úgy, hogy a tanulóknak két bérletsorozatot vásárolnak a következő évadra.