Hírek - 2019. június 19. A közönség és a közösség díjazottjai

Papp Attila színművész kettő nívódíjat vehetett át a Soproni Petőfi Színházban és két táncművészt: Horváth Renátát, valamint Szabó Barbara Szofiát is jutalmazták. Ők így látják az évadukat az elismerések és a Honda Kudo művészeti díjak tükrében.
Az Aida nagy kőszínházi sikerének is részese lehetett


Papp Attila kapta a színház szakmai nívódíját és a közönség szavazatai alapján a Honda Kudo által alapított művészeti elismerést.

A népszerű fiatal színművész nagyon jó és emlékezetes, szezont zárt. Egy bemutató kivételével az összes nagyszínpadi bérletes előadásban játszott. A közönség láthatta őt Az Egy éj Velencében, a Rejtő, a megejtő, A Gazdagság, A szving meg a tangó, A Tied a világ! produkciókban. Hatvanszor játszották Molnár Anikóval a Mindörökké Júlia előadást, mindemellett az évad elején még az Aida nagy kőszínházi sikerének is a részese lehetett.

- Természetesen nagyon jólesett, hogy a közönség szavazata mellett Pataki András a színházi nívódíjra is méltónak talált. Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan alkotócsapatnak lehetek a részese, amely nem csak motivál, hanem családias légkörével, mindig segített a nagy kihívásokat, feladatokat  megfelelő módon teljesíteni. Így közös csapatmunkának tartom ezeket az elismeréseket, együtt dolgozunk a sikerekért. Annak külön örülök, hogy a nézők nagyon sokan szavaztak, s érezzük, választottak maguknak színészeket, táncosokat, akiknek szurkolnak. Azt hiszem, a díjak így mindig nekik is köszönhetőek - mondta Papp Attila, aki arra a kérdésre, melyik volt számára legemlékezetesebb bemutató az évadban: ő A szving meg a tangót választotta, mert ebben zenészként, táncosként is kicsit színészként is részt vehetett és komplexebb feladatot, többszintű koncentrációt, kihívást adott számára a remek atmoszférájú előadások mellett. Az önfeledt játék, a nézőtéri hangulat pedig a Tied a világ! zenés társasjátékban kísérte örömteli színházi és előadói élményként.

-  Jó szerepeket kaptam, remek szakemberek, rendezők járultak hozzá ahhoz, hogy az elmúlt hét évben sokat tudtam fejlődni, tanulni. Ilyen erőfeszítések után kicsit megáll az ember, hol is tart, mi is van mögötte. Ez persze csak rövid ideig tart, nem szabad hátra dőlni, úgymond "leülni", megelégedni, csak erőt meríteni a következő feladatokig. Abból pedig lesz bőven a következő szezonban is- tette hozzá.

A Gazdagság
Egy éj Velencében
Rejtő, a megejtő
Tied a világ!
Mindörökké Júlia
Horváth Renáta A szving meg a tangó előadásban


Horváth Renáta vehette át a másik Honda Kudo művészeti díjat. Ő is remek évadon van túl, akár a Sopron Balett minden tagja, és nagyon örült annak, hogy a nézők a voksaikkal elismerték a teljesítményét.

- Soproniként a soproni közönségtől díjat kapni hatalmas öröm számomra. Elismerik, értékelik amit a színpadon nyújtani tudok és ez boldoggá tesz. Számomra A szving meg a tangó volt az évad emlékezetes előadása, mert főszerepet táncolhattam a tangó részben. Egy vak lányt alakíthattam, bekötött szemmel táncoltam és ez igazi kihívás volt számomra. Lelkileg is közel állt hozzám ez a feladat, mert a húgom sérült ember és így még jobban motivált az, hogy a karakter mélységeit, érzéseit is felszínre tárjam - mondta Horváth Renáta, aki szívesen emlékezett még vissza Péter és a farkas táncjátékra is, hogy hosszú idő után klasszikus spicc balettcipőben táncolhatott. Renátának a jövőben is lesz bőven feladata a színpadon, ám a következő év számára arról szól főként, hogy az egyetemen végzős koreográfusként elkészítse a diploma munkáját.

Meghatározó szerepében, vak lányként
A szving meg a tangó kirobbanó sikert ért el
Péter és a farkas
A Péter és a farkasban Horváth Renáta és Szabó Barbara Szofia
Emlékezetes estek, délutánok-Vastaps A szving meg a tangó produkciónak

Az évad táncosa címet Szabó Barbara Szofia érdemelte ki. Ő három és fél éve csatlakozott a Sopron Baletthez, táncművészeti főiskolát végzett és az Operaház balettkarából érkezett Sopronba.

- A kemény munka gyümölcsét jelenti számomra ez a díj, a csapat, a társulat szeretetét, hiszen együtt dolgozunk egy célért, s ebből erőt meríthetek mindig. Nekem A szving meg a tangó mellett, A csodatévő lány című színházi-nevelési programban bemutatott táncjáték marad emlékezetes ebből az évadból, mert két különböző karaktert kellett megformálnom a produkcióban és ez nagy kihívást jelentett. Koncentrációban, belső játékban, rezdülésekben is bőven adott feladatot ez a koreográfia. A mű tartalma pedig szerintem nagyon fontos üzeneteket, példákat hordozott a fiataloknak. Ennek hatásával is szembesülhettünk az előadások utáni beszélgetések közben - hangsúlyozta Szabó Barbara Szofia, hozzáfűzve: júniusban is játsszák ezt a darabot a győri tankerületben, s már próbálják A víg özvegy című operettet és ebben a többiekkel együtt színpadra lép, így nyári premierre is készülhet.

Örömtánc Szabó Barbara Szofiával
Igazi csapatmunka eredménye ez a díj. Jó évadot zártak a táncosok
A Péter és a farkasban
Fontos szerepekben A csodatévő lányban
Az előadás júniusban a győri tankerületben látható
Fotók: Szalay Károly, Soproni Fotóklub