Hírek - 2019. június 15.Michael, a dobos bomba

Játéka, humora, lazasága, energiája, kirobbanó előadásmódja a kora délelőtti időpont ellenére is tűzbe hozta a hallgatóságát a workshopján a Soproni Petőfi Színházban. A világ egyik legjobb elektromos dobosának, a belga Michael Schacknek első mondata az volt a második SopronDrumon: "Nem rock and rollnak való időpont," aztán tett róla, hogy mégis az legyen.

Zenei tudására, színpadi egyéniségére, váratlan performanszaira nehéz nem túlzó jelzőt találni. Szenzációs fickó, aki eljött megnézni őt, tanulni tőle, mindenki alátámaszthatja ezt. Internetről letölthető az oktatási anyaga, s mindenkit biztatott, bátran vegyék fel a játékát, technikai bemutatóját. A jó technika ennél a dobolási ágnál is elengedhetetlen. Így ebből ízelítőt kaptak a jövő ütősei, akik láthatták, a mixek, témák, műfajok, a modern technika vegyítése, illetve alkalmazása közben hogyan váltakozik a pergő és láb használata, a dupla pedál alkalmazása, az ütések erősségei, a megosztott figyelem és koncentráció mellett. Persze mindezt könnyedén, szórakoztatóan adta elő. Ahogy egy igazi party-embertől elvárja a közönség.

Michael Schack már négyszer járt Magyarországon, a Netsky élő showjában dobolt a Balaton Soundon, a Volt fesztiválon, sőt, még a Szigeten is. 

Michael elmondta: sokféle stílust kedvel, a német slágerektől, a Rammsteintől a Metallicán át egészen a hetvenes- nyolcvanas évekbeli zenékig. Szerinte nincs rossz zene, mindenben lehet találni értéket, olyan hangulatot, tempót, amely inspirálja a hallgatót, a befogadót, az alkotót. Michael Jackson számot is lehet új ritmusra felfűzve továbbgondolni, friss történetet köré kerekíteni más hangokkal, harmóniával, dinamikával. Megmozgatta előadás közben a közönségét, interaktívan és ekkor már sokan mondták, ők mindenképp  elmennek a szombat esti élő koncertjére a Liszt központba. Nem akartak lemaradni erről az élményről. Drum-bombaként.

(V.R)

Verseny egy Porschéval

Nekem az a célom, hogy a zene és a dob hangzása egységes fúzióba kerüljön és mindenki jól érezze magát - mondta a SoronDrumon Michael Schack a workshopja után a Soproni Petőfi Színházban. Arra a kérdésre, hogy milyen ritmust szólaltatna meg a mostani hangulatában, azt felelte nevetve, amely képes versenyezni egy Porschéval.

- Miért váltott át klasszikus dobolásról elektromos dobolásra?
- Nem is hívnám elektronikus dobolásnak ezt a műfajt, inkább modern dobolásnak nevezném. Simán le tudnám ütni akusztikusan is ezeket a ritmusokat, viszont ebben a stílusban több felkérést kaptam az elmúlt években. Legyünk őszinték, az elektromos dobolásról az emberek ötven százalékban azt gondolják, hogy szemét, műanyag. Nekem az a célom ezzel, hogy a zene és a dob hangzása egységes fúzióba kerüljön és mindenki jól érezze magát

- Hogyan születik meg egy dal ebben stílusban Önben?
- Sokat autózom, hallgatom a rádiót, mindenféle zenét. Általában egy basszus hanggal vagy gitár riffel indul el bennem a gondolat, egy történet, egy tempó. Bemegyek a stúdióba és összekeverem a hangokat, ritmusokat.

- Mi ihleti, erősíti fel önben a ritmust?
- A hangok inspirálnak. A fejemben megszületik ezzel kapcsolatban valami történet, tempó és a stúdióban megpróbálom eggyé gyúrni a zenét és a ritmust, hogy összhangba kerüljenek. Producer is vagyok, nincs sok időm a gyakorlásra, az első gondolatban, inspiráló erőben bízok.

- Kell az elektromos doboláshoz művészi előadói készség, hogy teljes legyen a show, az alkotói munka?
- Sok workshopon veszek részt, gyakran látom, hogy unalmas, aki fent van a színpadon. A nézőtéren pedig sokan ülnek, akik viszont nem igazán szeretnek téged, hiszen azt hiszik, simán tudják azt, amit bemutatsz. Ők azonban elhozzák a barátnőiket, csajaikat. Nekik kell játszani és ha megszeretnek, akkor talán nyert ügyed van és lehet, hogy a pasijuk is megenyhül, elfogad, meg a kapcsolatnak is jót tesz ez.

- Csak a fiataloknak szól ez a stílus?
- Egyáltalán nem. A hetvenes-nyolcvanas évek zenéi ugyanúgy inspirálnak, mint a maiak. A fiatalok így felfedezhetik, milyen jól hangzottak ezek a számok régen, az idősek pedig azonosulni tudnak vele, hiszen az ő zenéjük. Az elektromos stílus így minden korosztályt megérinthet.

- Melyik volt élete legjobb koncertje eddig?
- A legelső, amikor a Coachella-völgyi Zenei és Művészeti Fesztiválon Kaliforniában egy nagy arénában 18 ezer ember előtt léphettem fel. Nagyon megmaradt a Sziget is a Netskyvel, amikor tele volt a sátor és annyian voltak, a párában úgy csúszott a dobverő a kezemben, hogy leesett a földre. Ott fantasztikus hangulat uralkodott. Ahogy meghallotta a tömeg a lábdobot, azonnal elkezdett ugrálni mindenki. Érdekes, a basszusgitárnál nem ugrálnak, a dobnál szinte mindig.

- A mostani soproni workshopja után milyen ritmust ütne le a dobon?
- Olyat, amelyik képes versenyezni egy Porschéval.

Varga Róbert
 

Fotók: Hortobágyi Oros