Hírek - 2019. június 12.A csodatévő lány táborokban táncol

Egy sikeres pályázat után június közepétől a győri tankerület Erzsébet táboraiban nyolc nap alatt 16-szor mutatja be a Sopron Balett A csodatévő lány című táncjátékot, amely a leghűségesebb város teátrumának színházi nevelési programjának a része. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, a dramaturg és foglalkozásvezető Németh Ervin.

Az előadás a tudás erejébe vetett hitről, a másik ember iránti tiszteletről és figyelemről, az okos szeretetről, az együttérzés hatalmáról szól. A történet szerint Helen fogyatékkal élő kislány, aki másfél éves korában egy betegség következtében elveszti látását és hallását. Semmiféle kommunikációra nem képes a környezetével. A kétségbeesett szülők új nevelőnőt fogadnak mellé, aki iszonyatosan kemény munkával, hihetetlen akaraterővel és következetességgel megtanítja Helent a legelemibb szabályokra, s arra, hogy érzelmeit ki tudja fejezni.

Alekszej Batrakov 12 évvel ezelőtt Moszkvában egy továbbképzés vizsgaanyagaként foglalkozott a történettel, amelyből A kismadár címmel film is készült. Már ekkor érdekelte, miként lehetne a tánc nyelvén a legplasztikusabban ábrázolni a főszereplő lány, Helen sorsát.

A kőszegi április bemutató után Kópházán, Harkán, Bőn, Sopronhorpácson, Mezőörsön, Nagycenken, Győrben, valamint Sopronban is látható volt a táncjáték és a hozzá kapcsolódó foglalkozás.