Hírek - 2013. augusztus 26.Elkezdődik a nagy klasszikusok évada Sopronban

- Az elmúlt szezonban megfelelő minőségű alapokat raktunk le ahhoz, hogy erre a fundamentumra most elkezdjünk építkezni - többek között erről beszélt Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a mai évadnyitó társulati ülésen. A nagy klasszikusok évada október 5-én Carlo Goldoni Két úr szolgája című komédiájával kezdődik.
Horváth Zoltánné, a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, az elmúlt évben egy alapjaiban újjászervezett színház kezdte meg működését a városban. A visszajelzések azt mutatják, hogy a soproni közönség befogadta a társulatot, elfogadta az új struktúrát.
Pataki András igazgató beszámolt arról, hogy a nyári színházi előadásokat kedvezően fogadták a nézők, fontos volt a teátrum számára, hogy így is legyen a város életében. A következő évadban az igazgató szerint biztos, hogy növekszik az ifjúsági bérletesek száma, ez köszönhető a nagyon sikeres iskolaszínházi programnak, s a felnőtt bérletes közönség bizalmát is egyre jobban kezdi érezni az intézmény. Ez azt jelenti, ha kedvezően alakul az értékesítés, akkor a tervei szerint a jelenlegi 6100 bérletes közönség létszáma idén 8700-ra növekedhet.
A direktor beszélt arról is, hogy a Magyar Elektra című előadás a Nemzeti Színházba vendégeskedik majd ötször, az Egerek és emberek című produkció pedig a komáromi teátrumban látható bérletes előadásként, s valószínűleg Veszprémbe is játsszák majd. A soproni teátrum határon túli műhelyekkel is együttműködésre törekszik, csakúgy mint hazai színházakkal. Így készülhettek el a Bruschino úr és a Csillagok szárnyán című előadások koprodukcióban a Veszprémi Petőfi Színházzal.
Pataki András fontos célkitűzése az is, hogy a színház falain kívül is láthassanak előadásokat a nézők, ennek egyik állomása az MKB Sportarénával történő együttműködés, amelynek keretében az Evita című rockopera látható majd a csarnokban, méghozzá az úgynevezett legenda szereposztásban. A színház már készül a fertőrákosi Barlangszínház megnyitójára, a Demcsák Ottó vezette tánctagozat a Végtelen Európa című produkcióval lép majd színpadra.
- Az aréna és a fertőrákosi játszóhely jó lehetőséget biztosít számunkra, hogy a nagy produkcióinkat a következő évadban egy átalakított bérletrendszer segítségével ezeken a helyszíneken tekinthessék meg a nézőink, s ez gazdaságilag is előnyös. Csakúgy, mint az, hogy a pódium bérletsorozatot a város különböző szállodáiba vigyük ki, s erre igencsak nagy fogadókészséget tapasztalunk már most - mondta Pataki András, aki hangsúlyozta: a beindított képzéseik fontosak, mert ez biztosítja, hogy megfelelő művészi nyitottsággal éljenek a társulat tagjai, s így nem előadásgyárként működik az intézmény, hanem műhelymunka folyik a színház falai között.
Fodor Tamás Sopron polgármestere az évadnyitón méltatta a színház vezetésének a törekvéseit, a város támogatásáról biztosította a társulatot, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben is meg tudnak majd felelni a nézők egyre magasabb elvárásainak.




Horváth Zoltánné

Pataki András

Fodor Tamás

Fotók: Torma Sándor