Hírek - 2019. május 14.Felvidéken a Zenta rockopera

Az esztergomi bazilika előtt látható az országban először a Zenta, 1697. című rockopera augusztus 14-én, majd augusztus 20-án Felvidéken, a dunaszerdahelyi sportcsarnokban mutatják be Szarka Gyula és Szálinger Balázs művét, amelynek vajdasági premierjét tavaly szeptemberben tartották. Sopronban októbertől tekinthető meg a darab.

A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. A rockoperát a szerzők a Zenta város napjára írták.

A művet Pataki András Jászai-díjas rendező állította színpadra. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A Sopron Balett tagjai, a Sopron Táncegyüttes, valamint vajdasági táncosok is részt vesznek majd az előadásokban.

Pataki András rendező hangsúlyozta: a vajdasági bemutatót színháztörténeti pillanatként élték meg, azért is, mert történelmi témájú, minőségi zenés színházi mű készült, amely hiánypótló is egyben. Nem csak amiatt, mert egy világtörténelmi jelentőségű győztes csatára emlékezhetnek így, hanem azért, mert ennek segítségével az identitásunk újraélhető, a múltból pedig eredeztethető önmeghatározásunk. Kiemelte, egy valódi kortárs zenemű született. A téma egyben üzenet a jövő felé egy olyan időszakból, amikor az empátia és együttműködés megállította a török hódítást.

Szarka Gyula a rockopera Kossuth-díjas zeneszerzője kifejtette, a kilencven perces zenei anyagban a stílusok átfedik egymást, közben egységes, mai fülnek szóló hangzásvilág létrehozására törekedett. A történet követi a zenét, amely előbb született meg, mint a szövegek. Nagyon jól  tudtak együtt dolgozni a József Attila-díjas Szálinger Balázzsal, akivel az Álmos legendája előadás után ez már a második közös munkájuk. Hozzáfűzte: kihívást jelentett számára a csatának, annak jelentőségének, hatásának zenei ábrázolása. Őt mindig érdekelte a magyar történelemnek ez az izgalmas és kevésbé előtérbe helyezett időszaka. A rockopera dalai cédén is megjelentek.

Az előadást a nyári bemutatók után felnőtt, középiskolás és felsős bérletben tűzi műsorára októbertől a Soproni Petőfi Színház.

Szarka Gyula- Szálinger Balázs

Zenta, 1697.
-rockopera-

Főbb szerepekben:


(Császári tábor)
Savoyai Jenő herceg, francia származású fővezér - Savanyu Gergely
Sigbert Heister báró, osztrák hadvezér - Nagy Gábor
Deák Pál, magyar huszárezredes - Vastag Tamás
Laczó Tamás, magyar huszár - Papp Attila
Julie Fayol, Eric Fayol francia hadmérnök lánya - Stéphanie Schlesser/ Békefi Viktória
Pap - Major Zsolt

(Török tábor)

Elmasz Mehmed nagyvezír – Horányi László (Jászai-díjas)
Tököly Imre kuruc kapitány - Szomor György
Borisz Petrovics szerb kapitány - Wischer Johann
Eric Fayol francia hadmérnök - Kósa Zsolt
Hajós Anna, zentai asszony, Laczó Tamás felesége- Békefi Viktória/ Demeter Helga

Közreműködnek a Sopron Balett tagjai, a Sopron Táncegyüttes és vajdasági táncosok

Zeneszerző: Szarka Gyula (Kossuth-díjas)
Író: Szálinger Balázs (József Attila-díjas)
Dramaturg: Katona Imre
Zenei főmunkatárs: Farnbauer Péter
Díszlet: Pataki András
Jelmez: Húros Annamária
Koreográfus: Demcsák Ottó (Harangozó-díjas)
Koreográfus asszisztens: Patyerek Csaba
Fényterv: Madarász János
Hangmérnök: Gulyás-Szabó Gábor
Rendező: Pataki András (Jászai–díjas)
 

A Zentáról szóló dal és az előadás werkfilmje itt: