Hírek - 2019. május 11.SopronDrum - a filmes ajánló

Újra jazzcsillagok koncerteznek az Európában egyedülálló második SopronDrum nemzetközi ütősfesztiválon június 10. és 17. között. Érkezik a két dobos géniusz, Dennis Chambers és Tommy Campbell, akik együtt lépnek fel a Prince csapatát is erősítő, a világ egyik legjobb női basszusgitárosának tartott Nik Westtel a fertőrákosi barlangszínházban, ahová eljön a népszerű jazz-funk csapat, az Incognito. Horváth Kornél, az esemény művészeti vezető ajánlja a programot.

A tavaly megújult Soproni Ünnepi Hetek keretében életre hívott fesztivált június 10-én a Budapest Jazz Orchestra Ella 100 című koncertje nyitja Náray Erika, Malek Andrea és Tóth Vera közreműködésével. A második SopronDrumra jön a világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja, a tizenegy tagú, ütősökkel és vokálosokkal megerősített Incognito. Ők  június 14-én este nyolc órakor a fertőrákosi barlangszínházban koncerteznek. A programban a  magyar színeket a fennállásának 35. évfordulóját ünneplő Kossuth-díjas Amadinda együttes képviseli, június 15-én  a barlangszínházban.

A fesztiválra érkeznek a modern zenei stílusok képviselői is. Michael Schack az elektromos dobolás legelismertebb képviselője osztja meg tudását egy a workshopon a fiatalokkal. A SopronDrum legnagyobb szenzációjának ígérkezik a Nik West Band szereplése június 16-án este nyolckor a Fertőrákosi Barlangszínházban. A világ egyik legjobb női basszusgitárosa játszott Prince zenekarával, Dave Stewartal az Eurythmics-ből, énekel, zenét szerez, progresszivitása, ereje határtalan. A fergeteges bulin koncertet ad zenekarával, valamint a két másik sztárral, Dennis Chambers-szel és Tommy Campbellel. Ők ketten a világ jazz életének kiemelkedő dobosai, hangszereik géniuszai, s hosszú pályafutásuk alatt először világszenzációként közösen lépnek színpadra Fertőrákoson. Ez műfajtörténeti pillanat egyben.

Mindkettőjük tart kurzusokat az érdeklődőknek, csakúgy, mint a világ egyik legismertebb marimba oktatója, Gordon Stout. A fesztivál klasszikus zenei csillaga az amerikai Ithaca College professzora, zeneszerzője. Munkássága elismeréseként az amerikai ütőhangszeres társaság, a Percussive Arts Society 2012-ben ünnepélyes keretek között beválasztotta a Hall of Fame-be, a hírességek csarnokába. Most három napig Sopronban tőle tanulhatnak a fiatalok marimbázni.

Európában egyedülálló az, hogy egy ütős fesztivál keretében a meghívott világsztárok, a hozzájuk csatlakozó nemzetközi hírű zenészek, oktatók nem csak muzsikálnak, hanem kurzusokat tartanak a Sopronba érkező magyar és külföldi középiskolásoknak, egyetemista művészeti hallgatóknak, tanároknak, a műfaj iránt érdeklődőknek, s a nagyközönségnek.

A második SopronDrum egyik nemzetközi érdeklődést kiváltó központi rendezvénye a nyári soproni kulturális program kínálatnak, a Soproni Ünnepi Heteknek és a fertőrákosi barlangszínháznak.