Hírek - 2019. május 10.Valahol Európában: próbán jártunk

Gőzerővel próbálják a Valahol Európában című musicalt a soproni teátrumban. A rendező Halasi Imre, a koreográfus Gyenes Ildikó. Simon Péter szerepében Mikó István látható. A bemutatót július 26-án tartják a fertőrákosi barlangszínházban. Szalay Károly werkfotói segítségével a kulisszák mögé pillanthatunk be és egy örömteli hírt is közlünk a gyerekekkel.

Amikor idén februárban nyolcvanan jelentkeztek a musical gyermekszereplő válogatására, még senki nem tudta, kik vehetnek részt ebben a nagyszabású produkcióban. Végül 31-en maradtak, ők kezdték meg a próbákat. Halasi Imre rendező Miskolcon és Pécsett színpadra állította már ezt a musicalt. Gyenes Ildikó is jól ismeri a darabot, hiszen Nagy Viktor rendezésében Pécsett és legutóbb a Pesti Magyar Színházban koreografálta a produkció táncos jeleneteit. Mindketten nagy tapasztalattal rendelkeznek, hogyan kell a gyermekekkel a színpadon dolgozni.

A soproni és környékbeli fiatalok pedig most igazán megérezhették milyen kemény, fegyelmezett, koncentrált munka szükséges ahhoz, hogy felléphessenek a világot jelentő deszkákra. Azt is megtanulják, a színház igazi csapatmunkára épül, figyelmet, rendet, alázatot igényel mindenkitől. Olyan veszélyes üzem, ahol minden lépésük, mozdulatuk, hangjuk tétet jelent az előadásban, sőt, a takarásban.

Gyenes Ildikó ennek szellemében kemény fegyelmet követel a próbákon, vele együtt hatalmas energiákkal gyakorol a stáb, hiszen nincs sok idő, még tart az iskolaszezon. A felnőtt színészek türelmesen, sok humorral dolgoznak, segítik a gyermekcsapatot, hogy kialakuljanak tempósan a jelenetek, a végszavak helyükön legyenek.

Sárdy Barbara korrepetítornak köszönhetően a dalok egyre jobban szólnak. Halasi Imre rendező pedig látva a gyerekek óriási igyekezetét, lelkesedését, akaratát, azt a nagy munkát, amit elvégeztek már eddig, úgy döntött, hogy az előzetes tervekkel ellentétben - miszerint az őszi soproni előadásokban kisebb létszámú gyermekcsapat szerepel - a barlangszínházban és a Petőfi Színházban is mindenki színpadra léphet. A nézők így mindkét helyen, nyáron és ősszel láthatják az összes fiatalt, aki végigpróbálta a produkciót.  

Az előadásban Simon Pétert Mikó István Jászai-díjas, érdemes művész alakítja. Hosszú szerepében Vastag Tamás látható. A Suhancot Kisfaludy Zsófia formálja meg. Ficsurként Papp Attila lép színpadra.  A Tróger alakját Szőcs Erika ölti magára, az Egyenruhás Savanyu Gergely lesz. A Sofőr és Leventeoktató Ács Tamás, a Tanító Major Zsolt, Önkéntes Marosszéki Tamás.

A musicalben a gyerekek közül dupla szereposztásban látható Kuksiként Szokodi Roland/Szilágyi Dávid, Szeplősként Ella Márk/Csiszér András, Sutyiként Scheer Félix Dominik/Varga Tamás Róbert, Csóróként Hegedűs Csanád/Boda Bálint, Professzorként Keserű Botond/Hegedűs Levente, Pötyiként Nagy Tina/Aranyos Boróka.

A produkcióban rész vesz még: Simon Andrea, Szalai Dóra, Szupper Fanni, Szénási-Rovó Diána, Vida-Veres Imola, Majnovics Vera, Schiberna Katalin, Weisinger Hajni, Kiss Noró, Betuker Botond, Szabó László és Szarka Róbert. 

A koreográfus Gyenes Ildikó, a koreográfus asszisztens Szalai Dóra, a korrepetítor Sárdy Barbara, a díszlettervező a Jászai-díjas Menczel Róbert, a jelmeztervező Szélyes Andrea. A rendező Halasi Imre Jászai-díjas, érdemes művész.

(A musical a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft-vel kötött megállapodás alapján kerül bemutatásra. A zeneszerző Dés László, a dalszöveg Nemes István, a szövegkönyv Böhm György, Korcsmáros György és Horváth Péter munkája)

Radványi Géza és Balázs Béla azonos című filmje alapján.

A film 2000-ben bekerült minden idők 12 legjobb magyar alkotása közé.

Nyári előadások:

2019. július 26. péntek 20:00 - Barlangszínház
2019. július 27. szombat 20:00 – Barlangszínház
2019. augusztus 16. péntek 20:00 - Barlangszínház
2019. augusztus 17. szombat 20:00 - Barlangszínház
2019. augusztus 18. vasárnap 20:00 - Barlangszínház

A próbán készült fotókat Szalay Károly készítette