Hírek - 2019. január 21.Kultúra Pont Neked Horváth Kornéllal

A Kultúra Pont Neked című televíziós ajánlóműsorunk vendége ezúttal Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, a SopronDrum életre hívója. A népszerű, legendás előadót 2016-ban választották meg a világ legjobb ütőhangszeresésének a rangos brit Rhythm zenei magazin internetes oldalán, a Musicradar.com szavazásán. Magyar zenész korábban nem került fel ilyen listára. Ő hívja fel a figyelmet személyes gondolatokkal, élményekkel, történetekkel a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. februári programjaira.

Szó esik a műsorban A Gazdagság című komédiáról, amely rendhagyó színházi formavilággal, sok humorral, balkáni hangulatú zenével, 2500 év után is erős társadalomkritikával került színpadra.

A népszerű ütős örül annak is, hogy JazzBarokk címmel február 16-án este hét órakor tartják annak az új rendezvénynek a nyitó koncertjét, amikor soproni borászokkal és helyi jazz zenészekkel lehet találkozni egy kellemes program keretében a Liszt Ferenc Kulturális Központ PincePontjában.  

Schubert-univerzum címmel romantikus kamarazenét hallhat a közönség a Wespa-Quartett és Klaus Steinberger előadásában a Crescendo-bérletben február 6-án este hat órakor a Liszt Ferenc Kulturális Központban. Horváth Kornél ezt is ajánlja.

Érkezik hozzánk a Ghymes együttes egyik alapítója, a Kossuth-díjas Szarka Gyula, aki a soproni teátrum állandó alkotó tagjaként ezúttal a színházi klubban vendégeskedik.

A világ egyik legnépszerűbb jazz-funk formációja az Incognito lép fel a SopronDrum keretében június 14-én este nyolc órakor a fertőrákosi barlangszínházban. A kritikusok azt írták róluk: kiemelkedőek stílusuk, groove-juk ellenállhatatlan, a globális soul magasságait súrolják. Hatalmas buli vár a közönségre. A második SopronDrumon a hazai színeket az Amadinda együttes képviseli. A megalakulásának 35. évfordulóját ünneplő nemzetközi hírnevű ütős formáció június 15-én koncertezik a fertőrákosi barlangszínházban. Másnap, a  Dennis Chambers Trio és Tommy Campbell produkciója műfajtörténelmi jelentőségű ritkaság, hiszen a dzsesszdobolás két koronázatlan királya először játszik egyszerre, egy színpadon. Fellépésük és koncertjük a dzsesszrajongók számára életre szóló élményt és emléket garantál. Horváth Kornél erre is invitálja a nézőket.

Demcsák Ottó rendezésében Rovó Péter és Szakál Attila koreográfiáival készül a Szving meg a tangó táncelőadás, amelynek különlegessége, hogy a soproni Local Vintage Company zenekar játszik mindkét felvonásban. A két műfaj, két zenei stílus köré két üzenetet, ám közös történetet talált ki Demcsák Ottó. Bandaháborúk dúlnak két városban, az élet keveset ér, s még az igaz szerelem sem kap sok esélyt. A szerelmi álmok romantikáját és a krimi fordulatait ötvöző táncjáték két eltérő utat mutat fel a világnak: a mindenféle hit nélküli fogyasztói társadalmat és egy szellemi-sprirituális értékekben bízó másikat. 

A Kultúra Pont Neked műsor egy hónap múlva újra jelentkezik a márciusi események előzetesével. Az adásokat a Sopron Televízióban is megtekinthetik. Íme a februári adás: