Joe DiPietro & Jimmy Roberts ÁJLÁVJÚ jókedvű musicalrevü

 

Az Ájlávjú – Te édes, de jó vagy, légy más! (I Love You, You're Perfect, Now Change) című musicalrevüt a világ számos színházában nagy sikerrel játszották Joe DiPietro szövegével és Jimmy Roberts muzsikájával. A darab 1995-ben került  először színre, 1996-ban pedig Off-Broadway bemutatóként már a második leghosszabb ideje futó musical címét is magáénak tudhatta. A szerzők „jókedvű musicalrevüként” aposztrofálták darabjukat, amelyben a kiváló zenei anyag remek jelenetekkel és sziporkázó humorral ötvöződik, a kacagtató részek pedig olykor bensőséges pillanatokká varázsolódnak át.

Az előadás remek játéklehetőséget kínál Trokán Anna, Dienes Blanka, Haumann Máté, Savanyu Gergely és Várhelyi Áron egyetemi hallgató számára, hiszen a keretszituációt leszámítva négyen több mint ötven különböző szerepben, húsz élethelyzetben veszekednek, szeretnek, ismerkednek, házasodnak és szakítanak, miközben igényes, remek dalokkal fűszerezett előadásukat – amelyben szólót, duettet, tercettet vagy éppen négyszólamú kantátát énekelnek – zongorán, hegedűn és bőgőn megszólaló élő zenei kíséret festi alá.

A jelenetek patchworkszerűen, egyfajta stílus és zenés helyzetgyakorlatokként illeszkednek egymáshoz, majdnem végig független történetekként, olyan módon haladva, hogy bemutassák életünk és kapcsolataink meghatározó pillanatait.  Mindegyik jelenet mozgatórugója a szerelem, az egymás megismerésének vagy éppen az egyedül maradásnak a szándéka. A szerző felhívja a figyelmet a mű „előszavában”, hogy a szórakoztatáson túl ügyelni kell arra, hogy a szereplők iránti együttérzést ne tévesszük szem elől. „A darabban tulajdonképpen semmi sincs, ami csupán szatíra volna – szándékunk az, hogy a helyzetek igazságát játsszák el.”

A rendezői szándék az, hogy minél többeknek lehetőséget adjon arra, hogy elgondolkozzanak vagy nevessenek saját párkapcsolati zűrjeiken vagy éppen áldott boldogságán. A koreográfia és a zenei interpretáció követi a darab helyzeteire és stílusaira megálmodott bohóctréfák, a jazz- vagy akár az operaparódiák hangulatát - s ebben nem kis szerepe van  Fekete Mária zenei vezető munkájának és Frank Flóra táncművész koreográfiájának. A látvány minden elemében  a musicalrevü sokszínű világát idézi fel, s úgy segíti a színészek karakterábrázolását, hogy azt nem uralni akarja.

 

Szövegkönyv és dalszövegek: Joe DiPietro
Zene: Jimmy Roberts
Az eredeti New York-i produkció létrehozói: James Hammerstein, Bernie Kukoff és Jonathan Pollard
Eredeti rendezés: Joel Bishoff 
Az első produkciót az American Stage Company állította színpadra.
Executive Producer: James N. Vagias

A színdarab Magyarországon a Concord Theatricals Ltd. (www.concordtheatricals.co.uk) és a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség (www.theatrum-mundi.hu) között létrejött megállapodás alapján kerül színre.

A musical Fábri Péter fordító képviseletében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.

 

Előadások:

Kapcsolódó galéria