Az évad elébe - 2018/2019

Tisztelt Színházkedvelők!

A színház örök emblémája a kettős maszk: az egyik szomorú arcot mutat, a másik mosolyog. A meghatározó drámai műfajok egyidősek a színházművészet megszületésével. Elválaszthatatlanok egymástól, akár az ikertestvérek, bár látásmódjuk különbözik.

A tragédia a maga méltó nagyságában láttatja az embert, mondhatjuk tehát, hogy szemlélete optimista. A komédia azonban lefelé tekint, és azt a nézetet vallja, hogy az ember számtalan kicsinyes hibával rendelkezik. Kimondja olykor még azt is: az ember javíthatatlan. Ezek szerint a komédia pesszimista. Új évadunk bemutatóival a vígjáték effajta borúlátó terepén teszünk egy vidám körutazást az ókortól napjainkig, és közönségünket a szomorújáték bizakodó sugallataitól most megkíméljük.

A fentiekből is látszik, hogy amit a színház feltárni képes, az mindig kétértelműségeket hordoz. Sematikus világ nincsen, és csak összetett módon fogalmazhatók meg a mély gondolatok. Ám a komédia műfaja csalhatatlanul közvetít számunkra másféle tapasztalatot is: ha nevetni tud az ember, már nem áll vesztésre a problémáival szemben.

Kedves közönségünknek az új évadban kívánok jó mulatást, sok nevetést és tartalmas szórakozást.

 

 

Pataki András

igazgató–főrendező