Az évad elébe - 2017/2018

Zenés színházi évadunk tervét az a meggyőződésünk hívta elő, hogy ezen a területen is képesek vagyunk értékeset alkotni, és választékos programot kínálni a városi közönségnek. Nem kételkedünk abban, hogy a zenés színház is lehet kulturális alapérték. Azt is tudjuk, hogy társulatunk zenés színházi felkészültsége magas szintű. Így tehát egy teljes évadot arra szánunk, hogy közel hozzuk és feltárjuk közönségünk számára a zenés színházi műfajok sokszínű arculatát. 

Nemcsak az ismert arcát, de a rejtőzködőt is. Mindegyik előadásunk úgy készül majd, mint egy-egy szórakoztató stílusgyakorlat, hogy nézőink sokoldalú képet kaphassanak a színházművészetnek e közkedvelt és látszólag szokványos ágazatáról. Zenés színpadi körutazásunkat (egy XX. századi hazai- és egy világsiker mellett) szövegíróként olyan szerzők teszik gazdaggá, mint Schiller és Molière. Zenében pedig a XVIII. század varázsos dallamaitól indulva – a polgári élet örökzöld melódiáin és a kortárs rock muzsikán át – egészen a Broadway világáig teszünk változatos utazást.

Örömmel kell szólnom arról is, hogy színházi nevelési programunk nagyon jó fogadtatásra talált a gyerekek és a pedagógusok körében. Tavaly közel hetven színházi nevelési előadást játszottunk, s idén is folytatódik a sorozat a Csillagkutyával.

A másik örömteli hír, hogy a külhoni színházakkal folytatott együttműködésünk legfrissebb hajtása, az oroszországi Szaranszk városának zenés színházával létrejött kapcsolat szárba szökkent, sőt termőre fordult. Gyümölcsét pedig nézőink is megízlelhetik évadunk három táncelőadást csokorba kötő Táncrapszódiájában.

Sokszínű, változatos, gazdag kínálatú – az ínyencségekkel sem fukarkodó – évad előtt állunk, s abban bízunk, hogy színházszerető nézőink boldog örömmel tartanak velünk ebben a kalandozásban. 

 

Pataki András
a Soproni Petőfi Színház
igazgató-főrendezője