Hírek - 2018. január 10.Csillagkutya az anyakeresésről

Elkészült a soproni teátrum új színházi nevelési előadása, a Csillagkutya, amely az anyakeresésről, az új helyzetekhez való alkalmazkodás nehézségeiről, valamint a felnőtté válás útjának kihívásairól szól a felsős korosztálynak. A rendező-foglalkozás vezető, Németh Ervin.

A soproni színház öt évvel ezelőtt az országban elsők között indított színházi nevelési programot, amely találkozott a diákok és a pedagógusok igényével. Ez a program képes a színháziszöveg-értés készségszintjét emelni, ugyanakkor az önmegértés színházon keresztüli élményét is megadja a diákok számára. A soproni tantermi színházi foglalkozások, az ott bemutatott előadások és a hozzájuk kapcsolódó témák, beszélgetések, drámás munkaformák utat találtak a fiatalsághoz. A megelőző négy évadban a Dúvadnevelde, a Semmi, a Luke és Jon és a Bocsáss meg, Madárijesztő! című darabok voltak láthatók, illetve ezekhez az előadásokhoz kapcsolódtak a színháziszöveg-értési és a darab problematikáját a drámamunka eszköztárával feldolgozó foglalkozások. Az elmúlt évadban Németh Ervin és csapata a 35 kiló remény című produkcióval járta az oktatási intézményeket. Az előadást a városban és környékén összesen 33  oktatási intézményben 69-szer játszották el mintegy 2125 diák előtt. Ez a program ötéves időszakának rekordja. Akadt olyan iskola, a soproni Deák Téri Általános Iskola, ahol a teljes nevelőtestület is látta a 35 kiló reményt az intézmény továbbképzési napja keretében, s nemcsak látták, hanem részt is vettek a programban.

A Henning Mankell műve alapján most elkészült új színházi nevelési előadás a Csillagkutya kemény, őszinte, ugyanakkor lélekemelő különleges játék az anyátlanul nevelődő Joel életéről, a mindennapok nehézségeivel dacoló édesapáról, akiket az emlékek és a jövőről dédelgetett álmok tartanak életben.

A diákszereplők mellett Szlúka Brigitta és Ács Tamás színművészek vesznek részt a játékban, amely a héten már látható a soproni oktatási intézményekben.

Az előadásról itt olvashatnak:

http://www.soproniszinhaz.hu/eloadasok/121-csillagkutya.html