Hírek - 2017. december 17.Táncfórum: együtt a legjobbak

Táncfórumot tart a Pendelyes Kulturális Egyesület a Soproni Petőfi Színházban december 18-án (hétfőn) este hat órakor. A Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes különleges, egyedülálló előadásában a műfaj legjobb, legjelesebb képviselői lépnek színpadra, zenél a Zagyva Banda.

Pásztortáncok, verbunkok és legényesek a címe a Fordulj Kispej Lovam Néptáncegyüttes népszerű és fergeteges műsorának, amelyet Kovács Norbert, népszerű nevén "Cimbi" neve fémjelez. Ő a hazai néptánc élet egyik kiemelkedő személyisége, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús táncos. Mindemellett a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke is. Vele tartanak most Sopronba barátai, a műfaj legjobb táncosai, többszörösen díjazott mesterei, tanárai, koreográfusai, előadói, akik a lovas hagyományokra épülő táncokat mutatnak be, méghozzá a legmagasabb művészi szinten.

- A legfontosabb feladatunk a hitelesség és a tiszta megfogalmazások által visszanyerni az egyszerű, manírmentes, torzítatlan magyar táncoknak és azok táncolóinak becsületét - így határozta meg küldetésük fontos célját Kovács Norbert, aki örül annak, hogy Sopronba is eljutnak ezzel a produkciójukkal, amely 2013-ban született.

A lovas életmódot népszerűsítő előadásuk keretében évente egyszer tízen lóháton végigjárnak öt-hat települést. Naponta mintegy negyven kilométert tesznek meg nyeregben, majd minden érintett faluban esténként előadják azokat a táncokat, amelyek köthetőek a lovas hagyományokhoz, a régi katonás életmódhoz, a népi tradíciókhoz.

Sopronba ugyan most nem lóháton érkeznek, ám azt remélik, hogy műsorukat látva, sokaknak kedvük lesz majd a Kispej Lovammal együtt ropni a táncot.