Hírek - 2017. október 11.Táncrapszódia a sajtónak

Találkozott a sajtóval a Táncrapszódia című produkció stábja a leghűségesebb város teátrumában. A Sopron Balett előadásának érdekessége, hogy egy este három különböző koreográfiát láthat a közönség és bemutatkoznak az Oroszországból érkezett társulati tagok.


Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója a sajtónapon elmondta: a teátrum igyekszik a műfaji sokszínűség jegyében minden hónapban változatos programot kínálni a közönségnek, az idelátogató turistáknak, s közben szeretnék azt tartani, hogy a bérletesek is azonos időszakonként kapjanak színházi élményt. Ezért október 13-án láthatják a nézők a Táncrapszódia első előadását, a hivatalos premier pedig december 9-én lesz. Közben már érkezik az ifjúsági bérletesek számára a Zsugori című zenés komédia, ez a mű a komáromi Jókai Színházzal közösen készült, a felnőttek novemberben láthatják az előadást.

Javában zajlanak a próbái Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című darabjának, ezt egy októberi zentai díszbemutató után novembertől megtekinthetik Sopronban és már szerepel műsoron a  Hippolyt, a lakáj.

A mostani táncelőadásnak azért is örül a direktor, mert a szaranszki testvérszínházi kapcsolatoknak köszönhetően érkezett a társulathoz koreográfusként Alekszej Batrakov és a két új orosz  táncos: a 24 esztendős Darija Pisminceva és a 22 éves Andrej Potapov.

Alekszej Batrakov munkája  Szergej Rahmanyinov zenejére készült és a Lángoló szív címet viseli. A koreográfus elmondta: a szerelemről és a hősiességről szól a mű, arról, hogy képesek vagyunk-e áldozatot hozni egymásért, másokért, egy közösségért, tudunk-e a másik emberért élni.

Az előadásban is szereplő Darija Pismenceva és Andrej Potapov hangsúlyozták: nagyon jól érzik magukat Sopronban s a társulatban, amely friss alkotóműhelyként hat rájuk, erős, jó csapatba kerültek.

Demcsák Ottó ötlete nyomán a győri Rosta S. Csaba építész jazz-zenekara, a RAS Q írt egy lemezt a görög mitológia ismert történetéhez, és ehhez az albumhoz készült el a félórás táncmű, a Labirintus a Sopron Balett vezetőjének koreográfiájával. Ezt már láthatták az elmúlt évad nyílt napjára ellátogatók, most a Táncrapszódia második részében kerül színpadra bérletben.

Demcsák Ottó szerint a mindennapi labirintusainkban létezve fontos kérdés: képesek vagyunk–e a belső gonoszságot legyőzni szeretettel, és szembe tudunk-e szállni a bűnnel, az önbecsapásainkkal, hogy kikerüljünk a fényre.

Ugyancsak az elmúlt évadban kaphattak ízelítőt a táncot szeretők Rovó Péter munkájából, a Mozart szeletből. A soproni közönség Wolfgang Amadeus Mozart zenéjére klasszikus alapokon nyugvó, ám modern szemléletű, vidám koreográfiát láthat tőle és a társulattól. A téma pedig nem más, mint az, hogyan készül és érkezik meg a színházba a nagyérdemű. A koreográfus úgy fogalmazott: társadalmi görbe tükröt is szeretne megmutatni a tánc, a humor nyelvén.

Demcsák Ottó és Pataki András
Darija Pisminceva és Alekszej Batrakov
Andrej Potapov, Darija Pisminceva és Alekszej Batrakov
Rovó Péter és Demcsák Ottó
Fotók: Torma Sándor