Hírek - 2017. szeptember 11.Progress: itt a részletes program

Első alkalommal rendezik meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivált a leghűségesebb városban szeptember 20. és 24. között. A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, Srí Lanka-i, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoznak be.


Az első fesztiválra jön a Srí Lanka-i Colombóból a Red Apple Theatre Gathering társulat, a németországi Lipcséből a Compania Sincara csoport, az olasz civitavecchiai Avanzi di Scena színjátszói, a lengyel Bielsko-Białából a Młodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF”  bábszínház, valamint a szerbiai Kupuszinából érkezik a Sturcz József Színjátszó Csoport. A hazai színeket a versenyben a KASZT elmúlt két esztendejének győztesei, a celldömölki Soltis Lajos Színház és a győri  RÉV Színházi és Nevelési Társulat, valamint az inárcsi KB35 társulat, a deszki Deszka Színház és a budapesti Vörösmarty Gimnázium egy-egy előadása képviseli. A nem mozgásszínházi elemekre épülő prózai előadásokat magyar és angol nyelven feliratozzák. A produkciók a Soproni Petőfi Színházban és a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban láthatók, a közönség százforintos regisztrációs jegyekkel tekintheti meg azokat. A megnyitót szeptember 20-án délután fél háromkor tartják jó idő esetén szabadtéren, a soproni Várkerületen álló Mária-szobornál, ahol a Soltis Lajos Színház mutatja be Almagránát című különleges előadását.


A fesztiválhoz kapcsolódóan a magyar dráma napja tiszteletére érkezik a Zrínyi Ilona című előadás a budapesti Klebelsberg Kultúrkúriából, a házigazda soproni színház pedig két produkcióval, Visky András Megöltem az anyámat és Gogol Egy őrült naplója című előadásokkal vesz részt off-programként a találkozón, ahová érkezik a komlói Súgólyuk Színház Furcsa pár című előadása is.