Hírek - 2017. július 14.Hegymagason készülnek a Zsugori dalai

Szarka Gyula Kossuth-díjas zeneszerző, a Ghymes együttes egyik alapító tagja Hegymagason is írja a Zsugori című komédia muzsikáját. Simai Kristóf műve alapján Katona Imre dramaturggal dolgoznak a produkción. A Komáromi Jókai Színház és Soproni Petőfi Színház közösen készülő darabját Béres László állítja színpadra ősszel.

A Zsugori című a zenés komédiában új életre támad Molière darabja, A fösvény. A szerző, Simai Kristóf a saját korába és szülővárosába, Komáromba helyezi át az eredeti történetet, amely így a Rákóczi-szabadságharcot követő időkben játszódik.

Katona Imre a verseket Csokonai Vitéz Mihálytól és Pálóczi Horváth Ádámtól kölcsönözte, s azokhoz ír zenét Szarka Gyula, a Veszprém megyében található hegymagasi házában, s mi bepillanthattunk abba, hogyan is készülnek egy előadás dalai.

A zeneszerző tíz éve lelt  második otthonra a Szent György-hegyen, ahol nem csak alkot, feltöltődik, fesztivált szervez, hanem hobbi szinten borászkodik is.

S hogyan születnek a dalok? Úgy fogalmazott: a feladat inspirálja, a témák, a hely légköre, az adrenalin számára a zene. Mintha az ember gondolatait, kezét vezetné valami megmagyarázhatatlan erő, amely beszippantja. Ezeket a megszületett dallamokat aztán kibontja, meghangszereli, és elkészül a dal vagy egy adott mű.

Született már több dal, lemez is a hegymagasi birtokon, s ezeket a soproni nézők is hallhatták. Örül annak, hogy színpadi művei – a Toldi, a Csíksomlyói magyar passió, a Magyarpolányi passió – mellett táncműnek is írhatott zenét. A Sopron Balett előadásában Szálinger Balázs József Attila-díjas költő szövegével, Demcsák Ottó rendező–koreográfus vezetésével az Álmos legendája című produkció több helyen bemutatkozhatott az országban, legutóbb már Pozsonyban is. A zenei anyagból cédé is készült.

Szarka Gyula most a Zsugori című műhöz választott verseket zenésíti meg. A közönség pedig a Zenés évadban rövidesen hallhatja is munkájának eredményét, amelyben egyáltalán nem fukarkodott a dallamokkal.

Fotó: Pesthy Márton