Hírek - 2017. február 16.Macbeth: mítosz és történelem

- A történelem igazi hordozója a mítosz, és minden, ami azon túl van, csak hétköznapi zsurnalizmus - így fogalmazta meg Jorge Luis Borges argentin író a legendák szerepét a világban. William Shakespeare Macbeth című tragédiáját mutatja be a Soproni Petőfi Színház február 25-én. A rendező Pataki András. Próbán jártunk egy kis darabtörténelemért.

Katona Imre, aki mai színpadra alkalmazta a művet, a próbák alatt is idézte Borges fenti mondatát, rávilágítva arra, hogy a múlt feltárásához szükségesek a mítoszok, a legendák és azok örökérvényű, leszűrt történelmi igazságai.

A Macbeth a legek darabja. Shakespeare egyik legerőteljesebb, ugyanakkor a legrövidebb tragédiája. Magyarországon az egyik legtöbbet játszott műve az írónak. Szinte nincs olyan itthoni színház, amelynek históriás könyvében ne találnánk meg azt, hogy műsorra tűzték legalább egyszer.

A mű 1603 és 1606 között keletkezhetett. A bemutatásáról szóló első írásos feljegyzések 1611-ben születtek. A történet a XI. századi, középkori Skóciában játszódik, s központjában egy királygyilkosság áll. A főszereplők a hatalomvágy, az árulás, a vérontás, a gátlástalanság, az emberi lélek és jellem torzulásának emblémáiként ismertek azóta.

Pataki András rendező a próbán beszélt arról is, hogy a szereplőket látva találhatunk hasonlóságot a ma emberének bizonyos típusaival. Ők az előadásban a sorsok, történetek, jellemek mélységeit, a lélek, a cselekedetek mozgatórugóit, okait igyekszenek a nézők elé tárni. Ez pedig szerinte cseppet sem izgalommentes munka, és új felismerésekre is vihet.  

Ugyanakkor értelmezése szerint a Macbeth nem egyszerű királydráma, hanem a legendák világából átemelt kegyetlen, kitalált, a valóságban nem létező, elképzelt dolog. Ők pedig ezt a fikciót szeretnék megsokszorozni a most készülő előadással.