Hírek - 2024. július 1.A pacsirta Füreden

Meghívták a Balatonfüredi Kisfaludy Színházi Fesztiválra a soproni teátrum hatalmas sikerű előadását, A pacsirta című színművet, amely Jeanne d’Arc történetét mutatja be.

 

Kéri Kitty rendezése július 4-én este fél kilenckor látható a Papsoka templomromban. Az esőnap július 5.

Jean Anouilh A pacsirta című színműve a nemrég véget ért évad egyik kiemelkedő sikereként vonult be a Soproni Petőfi Színház életébe. Rangos szakmai elismerésként bekerült az idei Országos Színházi Találkozó szakmai programjába.

Kéri Kittynek életének fontos része ez a darab. Több számára, mint egy előadás. Lelkének, szakmai pályafutásának mérföldköve, s talán erkölcsi igazodási pontja is. Különleges összekapcsolódás egy lánnyal, aki majdnem hatszáz évvel korábban élt.

– A világ lángokban áll, ezért Anouilh remekművét különösen fontos játszani ma. A szerző amellett, hogy a hit kérdéseit feszegeti, a történelem egy háborúkkal teli időszakában az igazság és a humanizmus mellett érvel darabjában. Az ötvenes években íródott mű, Jeanne d’Arc története minden korban aktuális és szíven üti a nézőt. A hitről, az igazságról, a politikai, vallási és hatalmi játszmákról, önmagunk vállalásáról és megalkuvásainkról szóló történet mindenkihez szól. 1431-ben egy fiatal lányt küldtek máglyára. Anouilh drámája kibontja, hogy milyen érdekek húzódtak a háttérben, hogyan akarták megfosztani a hitelétől Jeanne-t. „A propaganda vagy fekete vagy fehér, mondj valami megdöbbentőt, aztán ismételgesd gyakran, míg valóság lesz” – hangzik el az előadás tárgyalásán, amelyen a nézők néma tanúkként szembesülnek a hatalmi érdekek érvényesítésének módszereivel. A múlt barbárságai erőteljesen szembesítenek a jelennel, ahogy az egyszerre több szerepet is alakító színészek újrajátsszák Jeanne d’Arc, a Pacsirta katartikus történetét – hangsúlyozta a rendező.

Kéri Kitty a következő soproni évadban a mai magyar kortárs drámaírói mezőny kiemelkedő tehetségének, Pass Andreának az Eltűnő ingerek című drámáját rendezi a Soproni Petőfi Színházban kamaraszínházi térben, akárcsak A pacsirtát.

(V.R.)