Hírek - 2024. március 19.Érkezik Mikó István!

Mikó István Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, rendező, zeneszerző, a soproni teátrum alapító-igazgatója lesz Kiss József vendége a Szerda esti beszélgetésekben április 3-án este hat órakor a leghűségesebb városban a Liszt-központ Munkácsy termében.

Mikó István legenda az országban, a leghűségesebb városban különösen. Sokoldalú egyéniség, zenél, zenét szerez, színdarabot ír, rendez, játszik. Ő színházalapító Sopronban. (Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat, s idén 33 esztendeje, hogy Mikó Istvánt kinevezték a teátrum első igazgatójának.) 


Az elmúlt esztendőkben rendszeresen játszott a Petőfi Színházban. A Csárdáskirálynő, a Macskajáték, A dzsungel könyve, a My Fair Lady, a Tied a világ! a Valahol Európában produkciókban lépett nagy sikerrel színpadra. A padlás előadásban felvételről volt látható Robinsonként.  Elhozta ide emblematikus, legendás önálló előadását, a Švejk vagyok című estet. A színművész több mint ezerszer bújt már a derék katona bőrébe. Ez a darab és a figura kíséri pályafutását, s annak kicsit szimbóluma is egyben.


Őt szinte mindenki ismeri. Sokaknak eszükbe juthatnak a régi kabarék, másoknak a remek színpadi alakításai villanhatnak fel Mikszáth Kálmántól Kálmán Imréig. Színpadi bemutatóinak a száma a szakmai nagyjai közé emeli, megközelíti a 270-et. Talán nem véletlenül az a címe egyik önálló estjének, hogy Ez az arc ismerős. A Kaláka együttes, alapítója volt, nevéhez fűződik a Mindhalálig Beatles című kultikus előadás a Thália és Arizona Színházakban. Emlékezetes rajzfilm hangok Micimackótól, a Muppet-show-n és Aladdinon át egészen a Macskafogó Lusta Dickjéig fémjelzik a nevét. Robin Williams filmjeinek a nyolcvan százalékát ő szinkronizálta. 
Egyik alapítójaként jegyzi a Kisvárdai Várszínház. A Soproni Petőfi Színház és a Turay Ida Színház örökös tagja..
 

Nevét pörkölt viseli

Mikó István sokat utazik az országban. Ha útközben megáll, betér egy-egy étterembe, ahol szinte mindig megismerik, s ő kellemesen elbeszélget a pincérekkel arról is, szerinte milyen a jó pörkölt. Ezt egyes helyeken annyira megfogadták, hogy az országban a receptje alapján két helyen készítenek el és szolgálnak fel olyan pörköltet, amely a nevét viseli.

(V.R.)