Hírek - 2023. május 30.Filmdíj a színházi nevelési programos diákoknak

A Pagony Kiadó és a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum 2023 februárjában írt ki pályázatot Forgassatok némafilmet! címmel fiataloknak a kiadó „Abszolút töri” című könyvsorozatában megjelent Zágoni Balázs-regény, a Szamos-parti Hollywood alapján. Ennek ösztönzésére fogtak munkához a színházi nevelési program idei darabjaiban játszó diákok, s alakítottak négyen – Horváth Kristóf, Kiss Nimród, Szedenics Dominik és Vörösmarthy Zara – egy filmes stábot, hogy leforgassák az Időutazók című némafilmjüket. A pályázat eredményhirdetésére május 27-én került sor a budapesti Pagonyfeszt keretei között.

A képre kattintva vagy az alább megadott link segítségével megnézheti a Forgassatok némafilmet! című pályázat eredményét, valamint megtekintheti a négy díjazott filmalkotást is.

https://www.pagony.hu/cikkek/mult-a-jelenben-es-jovo-a-multban-forgassatok-nemafilmet-palyazat-eredmenyhirdetes

A Soproni Petőfi Színház színházi nevelési programjában a 2022/2023-as színházi évad októberében és novemberében mutatták be a Megfelelni és a Kamaszszületés című előadásokat, amelyekben húsz – Sopron és Kőszeg iskoláiba járó – gyerek játszott hármas szereposztásban Kisfaludy Zsófia és Rudolf Terézia színművészekkel együtt. A gyerekek – teljesítve a több mint 70 előadást – továbbra is együtt maradtak, s feladatokat szerettek volna – ehhez volt kitűnő alkalom a filmes pályázat.

A kiírás szerint a regény két ajánlott fejezete alapján kellett a gyerekcsapatnak filmforgatókönyvet készítenie, majd hozzálátni azokhoz az előkészítő folyamatokhoz, amelyek elvezethetnek a kész filmhez.  Az alapul szolgáló regényfejezetek megismerése után a négy stábtag úgy döntött, hogy Az első forgatási nap c. fejezetből készít adaptációt.

A regénysorozat alaphelyzete az, hogy egy suli udvarán álló régi fa gyökerei között időalagutak nyílnak, s a diákok egy csoportja ezeken keresztül jut el távoli korokba. A három jóbarát – Karola, Fejó és Bende – ezúttal Kolozsvárra utaznak vissza az időben, ahol 1914-ben forgatja négytekercses némafilmjét Kertész Mihály filmrendező. 

Színházunk dramaturgja, Németh Ervin segítségével – aki egyébként a színházi nevelési programban együtt dolgozott a gyerekekkel, s mellesleg mozgóképelmélet és filmpedagógia diplomával is rendelkezik – hozzá is láttak az előkészületekhez: Horváth Kristóf a filmforgatókönyv elkészítésébe fektetett igen nagy energiát, Kiss Nimród feladata a helyszínkeresés és a filmben is megjelenő Pathé-kamera elkészítése volt, Vörösmarthy Zara a kellékek és jelmezek válogatásáért, elkészítésért felelt, míg Szedenics Dominik a forgatások alatti felvételvezetésben és a zenei utómunkában jeleskedett.

Részletek a filmből: az első és a második forgatási nap

Az előkészítő munkák után a forgatás 5 napon át zajlott március második felében – többnyire hétvégéken, Sopron városának különböző pontjain. Utólag is meg kell köszönni azon kedves soproniak segítőkészségét, akik a helyszínek rendelkezésre bocsátásával, kellékek és jelmezek kölcsönzésével a filmkészítő gyerekek mellé álltak (a részletes köszönetlista ott olvasható a film végi stáblistán). Két soproni színész, Rudolf Terézia (Jászai Mari) és Pintér Gábor (Szentgyörgyi) pedig szerepet is vállaltak a filmben. A többi szereplő a színházi nevelési programos gyerekek közül került ki: Kocsis Adél (Karola), Jegor Prikazcsikov (Fejó) és Gyenge Csanád (Bende) minden jelenetben szerepeltek, Kertész Mihály filmrendezőt Czaher Gergő játszotta emlékezetesen, s a filmkészítő négyes mellett feltűnt még egy-egy szerepben Czákler Blanka, Danka Péter, Pongrácz Máté, Izsák-Rudolf Csanád, Papp Zsuzsanna Cserne és Németh Réka Rebeka is. 

A Lechner-Müller fotómasina képei: Fejó (Jegor Prikazcsikov), Jászai Mari (Rudolf Teréz) és a két szarvasbika kibékülésének jelenete (Fekete szerepében Kiss Nimród balról, Kertész szerepében Czaher Gergő jobbról)

A forgatási munkák alatt a stáb megélt mindent, ami egy film készítésével jár: késő estékbe nyúló forgatókönyv-fejlesztések, „technikaórák”, mialatt elkészült a Lechner-Müller fényképezőmasina és a Pathé-kamera mása, szélvihar a Bécsi-dombon, hideg a temetőkertben, a felvételeket vagy öt alkalommal félbeszakító márciusi hózivatar a Lenck-villa kertjében… A viszontagságokon felülemelkedve a felvételek irányítója a hetedikes diák, Horváth Kristóf volt rendezőként, s konzultánsi segítséggel ő tartotta kézben a vágási és egyéb utómunkálatokat is.

A Pathé-kamera, a Lechner-Müller fotómasina, a rendező (Horváth Kristóf háttal, inkognitóban) és a stáb

Április végére elkészült az Időutazók című némafilm, ám a kiírás szerinti 3-7 perc helyett 16 perces játékidővel. Ennek ellenére a pályáztatók befogadták a filmet, az alkotók pedig izgalommal várták a május 27-i eredményhirdetést, amely különdíjat hozott számukra. A zsűrielnök, Zágoni Balázs gratulált az alkotóknak, s nagyon jó, mondhatni professzionális munkának nevezve az alkotást kiemelte annak rétegzettségét, amely mögött olvasottság és a korszak filmes világában való elmélyedés látszik, valamint méltatta a kellékekbe fektetett míves munkát, a színészi játékot.

Kertész szerepében a nyolcadikos Czaher Gergő, a két felnőtt színész, Jászai Mari és Szentgyörgyi István szerepét pedig Rudolf Teréz és Pintér Gábor színművészek alakították

A négytagú stáb nemcsak az eredményhirdetésen vett részt Budapesten, a margitszigeti Kristály Színtérben tartott díjátadón, ahol Zágoni Balázs regényírótól vehették át a díjaikat, hanem meglátogatta a Szépművészeti Múzeum Csontváry-kiállítását is.

A film alkotói: Vörösmarthy Zara, Horváth Kristóf, Szedenics Dominik, Kiss Nimród

S hogy mi a következő állomás? A Kamaszszületés győri előadását követően lesz még előadás a soproni vendéglátós szakközépiskola 9. osztályosainak és augusztus végén a kemeneshőgyészi Magtár közösségi térben, s bemutatják a filmet is néhány iskolában, így a Széchenyiben, az Orsolyában, s hamarosan az SVK-van, a Deákban és a Rothban is láthatják majd néhány osztály tanulói. S a diákok készülnek a következő évadra is: remélhetőleg, elkészülhet új színházi nevelési előadásuk, az Elkallódva című, s tervbe vették egy versfilm elkészítését is. S nem mellesleg alakulóban a barátságuk a pályázaton díjazott másik filmes gyerekstábbal, a „Rendkívüli kiadás” alkotóival.

Úton haza- és új kalandok felé a filmalkotók: Zara, Kristóf, Dominik és Nimród