Hírek - 2022. szeptember 13.Évados tervek a Pro Kultúra háza tájáról

Sopronban hej, van számos utca és valahogy mind a Pro Kultúrához vezet. A minap jártamban-keltemben eltévedtem, ám akkor is csupa olyan intézménybe botlottam, amely mind a cégcsoporthoz tartozik. Ennek az óriás ernyővállalatnak az ügyvezetői posztját vette át ez év februárjában Pataki András jelenlegi művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkár úrtól Dr. Ragány Misa. A Soproni Petőfi Színház évadnyitó, szeptember 3-ai gálaestje adta az apropóját beszélgetésünknek, az est kezdete előtt találkoztunk. Volt szó mindenről, mi szem s szájnak ingere, de leginkább arról, ami az évadban a Pro Kultúra Sopronnál várható. Az interjút itt adjuk közre.

2022 februárjában vetted át Pataki András igazgató úr helyét a Pro Kultúra Sopron ügyvezetői székében. András azóta a kultúráért felelős államtitkárságon regnál. Te hogy érzed magad Sopronban?

Dr. Ragány Misa: Nagyon izgalmas város, és nagyon izgalmas kihívás. Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Igazából azt fogalmaztuk meg még Andrással közösen, hogy a legfontosabb a kontinuitás, hogy a nézők az átmenetből semmit ne vegyenek észre. Meghirdettük már a 2022/23-as évadot a Soproni Petőfi Színházban, és tulajdonképpen az intézmény közművelődési programjai, a szimfonikus zenekar programjai nagyon jól bejáratottak, nagy értéket képviselnek, és semmi okunk nincs arra, hogy ezt ne vigyük tovább.

Megkérhetlek, hogy mutasd be kicsit részletesebben a Petőfi Színház évadát? Most a közönség évada következik, ezt így fogalmaztátok meg. Mit takar ez pontosan?

Dr. Ragány Misa: A Covid utáni időszakban nagyon fontosnak gondoltuk, hogy ennyire konkrét szlogennel is nyissunk a közönség felé, hogy vissza tudjuk őket csábítani a színházba, ezért kapta a következő évad A közönség évada címet, amelyben egyébként olyan darab is szerepel, amelyet maga a közönség szavazott meg egy erre irányuló felhívás során.

Melyik ez a darab?

Dr. Ragány Misa: Ez a Bolha a fülbe. Augusztus elején hirdettünk meg egy közvéleménykutatást, ahol szintén nagyon kíváncsiak voltunk a nézői véleményekre, ezeket épp most összegezzük még. Ennek jegyében a darabválasztás és a műsorpolitika is közönségbarát darabokat tartalmaz, még akkor is, ha valamelyik elsőre akár nem tűnik annak. Két nagy Broadway-musical szerepel a repertoáron, a Grand Hotel, ami annak idején tucatnyi Tony-díjat nyert, illetve a mindenki által jól ismert Chicago. Kamara-előadásunk lesz egy Ray Cooney-darab, ami klasszikus kamaravígjáték, ám kevésbé ismert, a szerző neve azonban garancia a sikerre. Ez a Miért nem marad reggelire? című darab, melynek kapcsán megtiszteltetés számunkra, hogy a Jászai Mari-díjas és érdemes művész Lux Ádám játszik majd nálunk. Aztán 10 éves a Sopron balett. Nekik lesz szeptember 17-én egy jubileumi gálájuk, ahol vendégül látjuk az ország legnagyobb táncegyütteseit, illetve nekik lesz a bérletes bemutatójuk a Porka havak, amely két részből áll. Az egyiket a Harangozó Gyula-díjas Demcsák Ottó tánctagozat-vezető, a másikat pedig Alekszej Batrakov viszi majd színpadra. A már említett Bolha a fülbe előadásunk 2023-ban lesz majd látható, és az évadnyitó előadásunk – lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem – pedig egy ősbemutató. Igazából volt már egy előbemutatója Esztergomban, illetve Magyarpolányban, de szeretném azt mondani, hogy az ősbemutatója itt lesz nálunk. Ez egy Katona Imre által írt mű, amely nagyon régóta készül, de nem azért mert Imre nem túl produktív, hanem mert az élet mindig valahogy keresztülhúzta ennek a darabnak a bemutatását – legutóbb éppen a Covid. Még a Vígszínházban is tervezték bemutatni, de akkor is közbejött valami. Az Isten komédiása a címe, és Assisi Szent Ferenc életéről szól. Egy nagyon szép, lélekemelő, tartalmas, szép üzenettel bíró darab. Imre már tíz éve a színházunk dramaturgja, és én nagyon boldog vagyok, hogy saját darabját mutathatjuk be az évad nyitányaként.

A bérletházaitok megmaradtak, ahogy voltak?

Dr. Ragány Misa: A bérletházakat ugyanúgy indítjuk el, mint ahogy szoktuk. Van még itt tennivalónk, nyilván a Covid utáni életben megváltoztak kicsit a fogyasztói szokások. Amin tudunk változtatni, azt természetesen megtesszük, de egyébként megyünk előre ugyanazzal a lendülettel, és bízunk benne, hogy még több néző tér vissza a színházba bérletesként, mint akár 2019-ben.

A Barlangszínház – lehet, hogy nekem is ezzel kellett volna kezdeni – most zárja az egyébként rendkívül sikeres évadát. Ezt egy picit összegeznéd?

Dr. Ragány Misa: A Barlangszínház egy kincs. Ez egy európai színvonalú létesítmény. 2015-ben fejeződött be egy kétmilliárdos beruházás az Európai Unió, Magyarország kormánya és Sopron megyei jogú város támogatásával. Bárki, aki betér a barlangszínházba, akár a nézőtérre, akár a backstage-be, mindenki elismerő pillantásokat vet szinte minden részletére az intézménynek. Nagyon jól sikerült a 2022-es nyár a Barlangban. Kilencven százalék feletti látogatottságnak örvendezhettünk, és több mint 15 ezer néző volt a vendégünk, úgyhogy én azt gondolom, ez egy jó alap lehet ahhoz, hogy ezeket a számokat jövőre csak növelni tudjuk.

A Pro Kultúra Sopronhoz tartozik még számos más kulturális intézmény is, melyiket emelnéd még ki, melyik programjára hívnád fel a figyelmet?

Dr. Ragány Misa: A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus zenekar Crescendo bérletét ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hiszen az egyik legrégebbi zenekar az országban, kétszáz éves múltra tekint vissza. Óriási öröm számomra, hogy nagy barátság és szakmai egyetértés van a szomszéd várral, hiszen a Győri Filharmonikus Zenekar is ad itt bérletet a Liszt Központban, és emellett a saját zenekarunk, a Liszt Ferenc Szimfonikusok is meg tudnak tölteni egy bérletsorozatot, úgyhogy a komolyzene kedvelőinek mindenképpen ajánlatos mind a két bérletsorozatban részt venni.

Petőfi-év indul, ehhez kapcsolódóan is lesz rendezvényetek.

Dr. Ragány Misa: Így van. Petőfi bicentenárium kezdődik ebben a tanévben. Mi pedig nagyon gyorsan szeretnénk erre rácsatlakozni, hiszen az ifjú Petőfi 16 évesen itt, Sopronban állt katonának, és meg is emlékezik több művében ezekről az évekről. Úgyhogy szeptember hatodikán felállítjuk annak az őrbódénak a pontos mását, ahol Sopronban, a mai Petőfi téren – ahogy a saját versében fogalmaz – silbakolt a zöld hajtókás, sárga pitykés közlegény. Ennek az őrbódénak megtaláltuk a soproni múzeumban az eredeti metszetét, az alapján készítettük el annak pontos mását, amely majd a Petőfi téren díszeleg, ott ahol a róla elnevezett színház és a róla készült szobor is található. Cserélgetjük majd az őrbódé oldalán lévő verseket, belül pedig úgy alakítottuk ki, hogy mindenki akár költővé válhat, hiszen krétával írhat bele, üzenhet, idézhet Petőfitől. Aztán pedig szeptember 25-én lesz egy nagyszabású programunk, a KultPetőfi, ahol az egész belváros gyakorlatilag Petőfihez kapcsolódó, köthető programokkal, eseményekkel lesz tele.

Egészen pontosan mely helyszínek lesznek érintettek?

Dr. Ragány Misa: A Petőfi tér, a Széchenyi tér és a Várkerület egy része. Lesznek programok kicsiknek és nagyoknak, természetesen versolvasások is, a gyerekek készíthetnek maguknak Petőfi-tetkót. Lesz bajuszszépségverseny, minden Petőfi művészetét és korát idézi majd több tucat pontján a városnak, ahová várjuk a kedves polgárokat.

Úgy tűnik, a folytonosságot valóban sikerül megőrizni, az idei évad sem lesz kevésbé színes, mint az eddigiek. Zajlik az élet Sopronban csakúgy, mint az Ikva patak, mely mellett utam elhaladt. További jó munkát, sok sikert hozzá!