Hírek - 2022. június 15.A galaxis és a Nap

Ebben a galaxisban ő a Nap. Minden körülötte forog, kering. Csillagok kísérik. Ezt kell most a teremtő nőben megmutatni. Ezekkel a gondolatokkal instruálta Pataki András rendező a táncművészeket, miután a Bogányi Gergelyék úgy eljátszották Ravel leghíresebb, ikonikus művét, hogy a fertőrákosi barlangszínház falai lélekharangként visszhangozták, repítették: kiválasztottak ülnek a hangszerek mögött. Próbán jártunk az országos premier előtt, amikor június 18-án a zongorák királyai és sztártáncosok adják elő A csodálatos mandarint és a Bolerót. Részletek, fotók az előkészületekről itt.

Amikor az ember felnézett a színpadra és vele szemben egy hatalmas emelvényen ott csillogott kettő Bogányi Gergely által fejlesztett magyar zongora, a maga áramvonalas külsejével, futurisztikus világot idéző, jövőt sugárzó megjelenésével, akkor már érződött, valóban nagy varázslatra készül a stáb. Ehhez pedig olyan művészek teremthetik meg a csodát, akikre már eddig is figyelt a világ.   

A zongorák magyarországi királyaival, sztárművészeivel - Bogányi Gergely, Binder Károly, Boros Misi, Varga Gábor - nemzetközi hírű balett-táncosokkal készül koncert és táncjáték Bartók Béla A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire a Soproni Petőfi Színház és a Forrás Produkció, valamint az InterEUropa Balett országosan egyedülálló összművészeti előadásában hazai ősbemutatóként. A táncműveket Michael Kropf, az InterEUropa Balett alapítója-vezetője koreografálja. Az előadásokban a Sopron Balett és a Sankt-Pölten-i Europaballett művészei is részt vesznek. Koncertet és táncszínházi előadást láthatnak együtt a nézők különleges látványvilággal. Az előadás fénytervezője az ország egyik kiemelkedő szakembere, Madarász János lesz. A rendező és ötletgazda, a Jászai-díjas Pataki András. A műveket kettő Bogányi-zongorán szólaltatják meg.

Pataki Andrásra a próbán az várt, az elkészült magas szintű koreográfiákat táncszínházi előadássá varázsolja, hogy a művek gondolatiságban, mélységükben, üzeneteikben, történeteikben is megjelenjenek, éljenek a színpadon. Remekül együtt dolgoznak Michael Kropf koreográfussal, a négy kiemelkedő magyar zongoristával, akik ugyanúgy koncentráltak a táncosok mozdulataira, mint a játékukra, zenei megfogalmazásaikra. Eggyé vált így a produkció, a zene nem kísérője, hanem része, teremtő egysége maradt a táncműveknek. Bátran kijelenthető, nem akármilyen élmény vár a közönségre ebben a felállásban összművészeti produkcióként.

A csodálatos mandarint – amelyből Bartók Béla annak idején maga készített két zongorára egy átiratot – Bogányi Gergely és Boros Misi játssza közösen. A koncerten Binder Károly és Varga Gábor közösen egy improvizatív részt is bemutatnak, továbbá a négy zongorista Forráspontban című új műve is elhangzik. A Bolerót szintén két zongorán adják elő.

A próbák javában zajlanak a barlangszínházban esténként, a zongoristák és táncosok mindemellett délelőtt is gyakorolnak. A csodalatos mandarint a moldáv Mischa Sosnovski formálja meg. Ő majd húsz évig erősítette a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesét. Olyan energia, színpadi jelenlét, karizma, magas szintű technikai tudás jellemzi a táncát, hogy kollégái is megtapsolják teljesítményét. A lány szerepét a fehérorosz származású táncos csillag, Iryna Tsymbal alakítja, aki a Litván Opera, a bécsi opera mellett Harangozó Gyula hívására a 2000-es évek elején táncolt a Magyar Állami Operaházban is. Amit művészileg, tánctudásban, jelenlétben, gondolatiságban, alázatban képvisel a színpadon, azt a világ több pontján ünnepelték már.  A műfaj legnagyobb, legnehezebb szerepeit táncolta el a Gisselle-től egészen A hattyúk taváig. Most ismét varázslatra készül. További kuriózuma lesz A csodálatos mandarin című darabnak, hogy Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője is színpadra lép az Öreg gavallér szerepében. Ő több, mint tíz éve hagyta abba a táncot, most ennek a különleges produkciónak a kedvéért vállalta, hogy ismét közönség elé áll.

A Bolero női szólóját az ír Aoibh Ni Riain Broin táncolja, aki éli és sugározza a szerepét a színpadon. Mozdulatai, tánca, egész lénye az est fényét erősíti. Amikor a galaxisban ragyog a Nap.
  
Minden, amit az előadásról tudni lehet nyilatkozatokkal itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/2233-mandarin-es-bolero-a-barlangban.html
 

Próbariport és interjúk a táncos főszereplőkkel itt: 

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2223-szenvedely,-vagyak,-titkok.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2214-tancos-csillag-bartok-muveben.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2208-itt-jart-a-mandarin.html

http://www.soproniszinhaz.hu/hirek/2213-ir-szolista-a-boleroban.html