Hírek - 2022. május 14.Bál a Savoyban: tévéfelvétel!

Különleges, emlékezetes, jó hangulatú estében volt része a közönségnek pénteken, mert rögzítette a Magyar Televízió az Antenna Hungária közreműködésével a kirobbanó sikerű Bál a Savoyban előadást a Soproni Petőfi Színházban. Ábrahám Pál revüoperettjét a zeneszerző születésének 130. évfordulója alkalmából ősszel tűzi a műsorára a közmédia. A felvétel nyolc kamerával készült Kecskés G. László vezetésével, aki az elmúlt évtizedekben sok száz zenés produkciót rendezett már. A tévések rövidesen visszatérnek, mert az Ördögölő Józsiás zenés tündérjátékot is felveszik. Részletek itt.

A 25 tagú televíziós csapat délután tartott egy próbát a soproni stábbal. A nyolc kamera közül egy jimmyjib kategóriába sorolható úgynevezett krán az erkélyre került, egy pedig a zenekari árokba. A tapasztalt operatőrök magabiztosan dolgoztak. Akadt közöttük olyan, aki megjárt már olimpiát, számtalan hazai és nemzetközi sporteseményt. Nevetve mondták, most azért nem izgulnak annyira, mint amikor két éve a vízilabda-Eb döntőjében a szétlövésnél az utolsó ötméterest kivédte a magyar kapus, és ezzel 21 év után újra megnyerte a kontinensviadalt Magyarország. Akkor lélegzetvisszafojtva nagyon szorították a kamera markolatát. Kulturális események alkalmával szeretik az előadások hangulatát, a művészek energiáit, amelyek rájuk is hatnak.

A stábnak Kecskés G. László rendező tartott szakmai eligazítást délután. Ő és asszisztense, Józsa Zsófia előzetesen felvételről megtekintették a darabot, a szövegkönyben kijegyzetelték a mozgásokat, poziciókat, helyzeteket, azokat a pillanatokat, amelyeket hangsúlyosan szeretnének megmutatni közelikkel, pergős váltásokkal. A rendezőnek különösen tetszett az a jelenet, amikor Musztafa bej (Peller Károly) és Daisy Parker (Kisfaludy Zsófia)  egy tálcát rúgnak egymás felé több alkalommal, mintha passzolgatnának, s ezt szerinte jól meg lehet mutatni poénként. Operettnél különösen figyelni kell a zenekar és az énekesek összhangjára, a közvetőkocsiban is hangsúlyosan ügyeltek erre. A televíziós csapat nagyon profin dolgozott, a soproni színészek, táncosok, zenészek pedig most is mindent beleadtak. Remek hangulatú, nagy sikerű előadásnak lettek részesei a nézők, akik ősszel majd újra visszaemlékezhetnek erre az estére. Ők ott voltak ennél a felvételnél, és a televízió megörökítette ezt az utókor számára.

Örömteli hír, hogy a televíziósok rövidesen visszatérnek a leghűségesebb város teátrumába. Tamási Áron születésének 125. évfordulójára emlékévet hirdetett a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, s ebből az alkalomból rövidesen rögzíti az MTVA és az Antenna Hungária a Soproni Petőfi Színházban az Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékot. Ezt is ősszel láthatják majd a nézők a közmédiában.