Hírek - 2022. május 13.Pomi 80!

Nyolcvanadik születésnapja alkalmából köszöntötte Pataki András igazgató-főrendező és a Soproni Petőfi Színház társulata Pomezanski Györgyöt, vagy ahogy mindenki hívja, Pomit, a teátrum kreatív tanácsadóját. A legendás televíziós úgy érzi, egy remek csapathoz csatlakozhatott tíz esztendeje a leghűségesebb városban és örül, hogy részese lehet a színház, valamint a település kulturális életének.

Rendhagyó módon kezdődött a Bál a Savoyban csütörtök esti előadása a soproni színházban. Pataki András a színpadon egy verssel köszöntötte a nézőtéren ülő Pomezanski Györgyöt, akit a közönség megtapsolt. A függöny legördülése után a társulat gratulált az ünnepeltnek.
  
A kétszeres Gábor Dénes-díjas Pomezanski György kreatív tanácsadóként 2012-ben csatlakozott Pataki András csapatához a Soproni Petőfi Színházban. Ő a műsorvezetője-házigazdája A páholy című színházi magazinnak, mellette televíziós mélyinterjúkat készít az internetre, közösségi oldalainkra a soproni társulat alkotóival, művészeivel. Házigazdája a színházklub beszélgetéseinek, láthatatlan háttérmunkát végez egy-egy darab kapcsán. Ötletei, szakmai tapasztalatai nélkülözhetetlenek a soproni teátrumban, ahol kulturális és színházi ízlésvilága egyfajta mérce. Elkészítette a Memento Soproniensis – Nemzedékekben élő múlt című dokumentumfilmet. Az ötven perces alkotás az 1956–os forradalom városi és környékbeli eseményeit eleveníti fel, döntően az akkori egyetemisták emlékei alapján. Ő volt az irodalmi, vizuális, rendezői konzulense a Johnny háborúja monodrámának, melyet Ács Tamás adott elő. Sőt, a nézők egy apró szerepben láthatták az Ármány & szerelem rockzenés játékban. Pomezanski György két éve írta meg a Nowinai saga-Pomezański legendárium című könyvét, nemrég pedig A háló nem ereszt regényével lepte meg a közönséget, melyet Sopronban is bemutattak.

Felkínálom, TV2, Duna Televízió

Pomezanski György a Magyar Televízióban 1968-ban kezdett el dolgozni. Ebben a korszakban a kuriózumnak számító közéleti vitaműsor, a Rólad van szó! című műsor szerkesztője, az első televíziós beszédművelő sorozat, a Szépen jól magyarul szerkesztő-műsorvezetője. 1972-1986 között az Ifjúsági Osztály szerkesztője, majd főmunkatársa. Vetélkedő-sorozatokat, dokumentumfilmeket készít (A mi sulink, Gyökeret eresztve, Sugárbányászok, A mi nemességünk, Kölyköd voltam), 1986-1990-ben a Gazdasági Igazgatóság főmunkatársa lesz. Ekkor kötelezi el magát végleg a gazdaság, az innováció világával. 1989-1991 között a Radio Bridge alapító tulajdonosa, szakmai igazgatója. 1990-1992 között az MTV Gazdasági Műsorok Produceri Irodájának főmunkatársa, majd a létrejött Gazdasági Műsorok Főszerkesztőségének szerkesztőségvezetője. Nevéhez fűződik, a magyar televíziózás egyik emblematikus műsora, a Felkínálom (1978-1997), amely a Magyar Televízió egyik leghosszabb sorozatműsora volt, hiszen 19 éven át jelentkezett rendszeresen a képernyőn. Gazdasági témájú műsoraival meghatározó szerepet játszik a magyar gazdaság televíziós megjelenítésében. Ezt az érdeklődését a Magyar Televíziótól való távozása után is megtartotta. 1997 őszén csatlakozott a Tv2 indító csapatához. Helyettes programigazgatóként, a közszolgálati műsorok főszerkesztőjeként dolgozott, majd producerként gazdasági műsorokat készített. Ezt követően saját produceri irodát alapított, illetve az innováció támogatására létrehozta a Felkínálom Alapítványt, amely ellenszolgáltatás nélküli segítséget nyújtott a hazai feltalálóknak, a rászoruló vállalkozóknak.  2003-2005 között az MGYOSZ Oktatási Kft-jét vezette, illetve főigazgatója volt az Antall József Alapítványnak. Ezt követően Cselényi László elnök hívására a Duna Televízióhoz igazolt innovációs alelnöknek. A képernyőre is visszatért, és személyesen jegyzi a magyar tudomány és művészet nagy ígéreteit felvonultató Magyar csillagok Mentor sorozatát. A közép-európai televíziózás történetében mérföldkőként elsőként szervezett olyan műsorsorozatot (Magyar Karácsony 2007), amely egy napon belül öt kontinensről adott kapcsolásos (és nem szórakoztató műfajú) élő adásokat. (Forrás: Televíziós Művészek Társasága honlapja)