Hírek - 2021. január 24.Grand Hotel: Broadwaytől Sopronig

A Broadway egyik legnagyobb sikereként öt Tony-díjat nyert. Amikor 1989-ben bemutatták, az amerikai musicalek közül a Big River óta ez a darab érte el először az ezer előadást jelentő álomhatárt. A Grand Hotel musical A közönség évadában látható a leghűségesebb város teátrumában. A Soproni Petőfi Színház és Zsadons Produkció előbemutatója most áprilisban lesz. A produkció szünet nélkül egy óra ötven percig tart. A főbb szerepekben Vásári Mónika, Domoszlai Sándor, Papp Attila, Kisfaludy Zsófia, Kovács Frigyes és Szolnoki Tibor látható. A rendező Zsadon Andrea. A stáb a nagyívű dalokat gyakorolja a próbákon.

A Grand Hotel című Broadway musical Vicki Baum Emberek a Hotelben című regénye nyomán készült. A szövegkönyvet Luther Davis írta. A zene és a dalszövegek Robert Wright és George Forrest munkája, valamint további zenét és dalszöveget írt hozzá Maury Yeston. Amikor 1989-ben a Broadwayn bemutatták nagy sikert aratott: öt Tony-díjat nyert, és 1017 előadást tartottak belőle. A kritikák szerint a rendezés és a koreográfia mellett a fülbemászó, kitűnő zene a charlestontól a dzsesszen át a tangóig mind viharos lelkesedést váltott ki a közönségből. Tony-díjjal csak Broadwayen rendezett és előadott műveket jutalmaznak. Ez az elismerés az Egyesült Államok legmagasabb színpadi kitüntetése, rangban, mércébe egy magasságban áll az amerikai filmipar Oscar-díjával, a televíziós műsorokért járó Emmy-díjjal és a zeneipart elismerő Grammy-díjjal.

A Grand Hotel  mostani bemutatója ebből a szempontból is különlegességnek számít, hiszen Sopronban látható ez a többszörösen díjazott mű, amely meghódította az amerikai közönséget. Zsadon Andrea rendező szerint igényes, sokszínű, minőségileg magas színvonalú, gazdag az előadás zenei-és dallamvilága. A színészek számára remek szerepeket és énekelni valót tartogat a színpadra kerülő darab. Nagy energiákkal dolgozik a stáb már most is, hiszen a dalok valóban komoly énektechnikát igényelnek. Oberfrank Péter zenei vezető és Sárdy Barbara korrepetítor vezetésével folyamatosan, intenzíven gyakorolják a dalokat, a nyitányt, a belépőket. Az előadásban nyolc tagú kórus is szerepel.  

A történet:

A Grand Hotel története 1928-ban játszódik Berlinben. A tőzsde virágzik, optimizmus uralja a napokat. Ennek a korszaknak az extravaganciája és gazdagsága végigsöpör az elegáns szállodában, ahol sok minden történik az illusztris vendégek között. Életet és halált, pénzügyi csődöt, szerencsét és szerencsétlenséget, szerelmet és gyilkosságot is rejtenek a falak. Egy elhalványuló primabalerina; egy halálosan beteg zsidó könyvelő, aki luxusban akarja tölteni utolsó napjait; fiatal, jóképű, de nincstelen, betörőként tündöklő báró; cinikus orvos; egy tönkremenő üzletember; és egy hollywoodi sikerről álmodó gépírónő sorsa mind megelevenedik a nézők előtt. Egymást keresztezik útjaik a történetben, miközben a hotel forgóajtója állandóan csak pörög, körbejár az életükkel, megélt pillanataikkal együtt.

A most színre kerülő darab magyar szövegét Zsadon Andrea írta, a dalszövegek Galambos Attila nevéhez fűződnek. A koreográfus Michael Kropf. Az előadásban a Sopron Balett tagjai táncolnak. Szerepel a produkcióban Bóbis László szteppvilágbajnok és Csömör Marcell, aki latin-amerikai formációs táncokban ért el hazai és nemzetközi sikereket. A nagyszabású előadásban zenekar játssza a betétdalokat, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A díszlet Pataki András munkája.

A szereposztás:
 
A Grand Hotel musicalben Elisaveta Grusinszkaja primabalerinát Vásári Mónika alakítja. Baron Felix von Gaigern szerepében Domoszlai Sándor látható. Otto Kringelein tüdőbeteg könyvelőt Papp Attila formálja meg. Generaldirektor Preysing bankvezért Kovács Frigyes (Jászai-díjas) játssza. Dr. Ottenschlag nyugalmazott orvos ezredes Szolnoki Tibor (Jászai-díjas) lesz. Raffaela Ottanio, a balerina komornája Zsadon Andrea (Jászai-díjas). Frieda Flaemmchen, gépírónő Kisfaludy Zsófia. Jimmy 1., Bóbis László. Jimmy 2., Csömör Marcell.  Erik, a portás Marosszéki Tamás. Rohna, recepcióvezető Savanyu Gergely.  Zinnowitz, ügyvéd Pintér Gábor. Sándor, színházi impresszárió Major Zsolt. Witt, balettmenedzser Farkas Tamás. Sofőr/Nyomozó, Kiss Noró. Telefonos kisasszonyok: Szupper Fanni, Szőcs Erika, Dienes Blanka, Szalai Dóra. Boy, hordár, londiner, Rovó Péter. Madame Peepee Simon Andrea.


(Az előadás a londoni Music Theater International Europe engedélyével és a Hartai Zenei Ügynökség közreműködésével kerül színpadra.)