Hírek - 2021. december 2.Peer Gynt búcsúzik

Utoljára látható a Peer Gynt című drámai költemény a Soproni Petőfi Színházban december 19-én este hét órakor. Ezzel az előadással lezárul a főhős és a darab nagy útja. A leghűségesebb város teátrumának és a csallóközi Csavar Színháznak a koprodukciója Gál Tamás főszereplésével, Pataki András rendezésében a társulat elmúlt évtizedének legnagyobb művészi vállalásának és szakmai tétjének bizonyult. Búcsú előtti visszatekintés itt.

A soproni teátrum nagyot és merészet vállalt azzal, hogy 2019 novemberében műsorra tűzte Ibsennek ezt a cseppet sem könnyű alkotását. A mű kérdései ténylegesen az emberiség kulturális fundamentumaihoz tartoznak, mégpedig korszakokon, időhatárokon túlnyúlóan. Ibsennek ezt a munkáját ebből a szempontból nevezhetnénk akár kortárs darabnak. Nagy feladatot jelentett a drámai költemény színpadra állítása Pataki András Jászai-díjas rendezőnek, mert  könnyen meg lehet bukni ezzel a darabbal. Ő bízott az alkotógárdában, a színház háttérdolgozóiban, a csapatában. Katona Imre dramaturgban, Gyarmathy Ágnes díszlet és jelmeztervezőben, Varga Gábor dzsesszzenészben, és persze a színészekben, akik Gál Tamás vezetésével parádés alakításokat nyújtanak. A rendezőnek pedig határozott elképzelései, gondolatai, voltak arról, miként is lehet izgalmasan, tartalmasan, érvényesen, látványosan színpadra állítani a darabot. A visszajelzések szerint ez sikerült.  

Az egész stábot megmozgató, sokszereplős produkció nagy utat járt be. A leghűségesebb városon kívül játszották Komáromban, Dunaszerdahelyen - ott felállva ünnepelték a nézők a stábot - részt vett a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválján, ahol az Aase anyót megformáló Horváth Zsuzsa a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést kapta meg, a Papot alakító Boráros Imre pedig életműdíjat vehetett át. 

Komáromban bérletes produkcióként, Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Színházban vendégelőadásként volt látható idén októberben a Peer Gynt, amelyből  tavasszal tévéjáték készült Sopronban. A világjárvány többször megállította a darab útját, most decemberen egy pótelőadással lezárul Peer utazása és ennek a produkciónak a története. 

Amit az előadásról tudni lehet, nyilatkozatok, tartalom, értelmezést segítő ábra itt:

http://www.soproniszinhaz.hu/upload/content/14/peer-gynt-diakoknak_w4wg.pdf

A Peer Gynt címszereplője a Jászai-díjas Gál Tamás. Aaseként Horváth Zsuzsa Jászai- és Aase-díjas színművész látható. A Gomböntőt Eperjes Károly Kossuth- és Jászai-díjas színművész játssza. Dovre apóként a Jászai-díjas Kovács Frigyes lép színpadra. Solvejget Molnár Anikó alakítja. A Pap a Kossuth-díjas Boráros Imre.

A többi szerepben sok figurát életre keltve Ács Tamás, Savanyu Gergely, Kiss Szilvia, Papp Attila, Farkas Tamás, Marosszéki Tamás látható. A mozgás Rovó Péter munkája. A három táncos: Gara Lídia, Szalai Dóra, Alekszej Batrakov.  A zene Varga Gábor nevéhez fűződik.  A zenésztársak, Kónyai Flórián hegedűn, Sárközi Gábor nagybőgőn és Stöckert Ádám ütőhangszereken játszanak az előadásban. A díszlet-és jelmeztervező a Munkácsy-díjas Gyarmathy Ágnes, a zenei vezető Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész. A dramaturg Katona Imre, a rendező a Jászai-díjas Pataki András.